Három év javítóintézeti nevelésre ítélte a bíróság azt a fiút, aki többször megvert egy kisebbet a kaposvári Zita gyermekotthonban. A társait két, illetve másfél év próbidőre ítélte. 

A letartóztatásban lévő 17 éves fiú, valamint a szabadlábon védekező 18 és 16 éves társa többször, különösebb ok nélkül, pusztán szórakozásból verte meg a fiatalabb fiút.

A 17 éves fiú tavaly december közepén a nála fiatalabb, alacsonyabb, gyengébb fiút a szobájába hívta, ahol ököllel az arcán és a felsőtestén többször megütötte, majd a földre kerülő társát a hajánál fogva felrángatta, tovább ütötte és megrúgta. Néhány nappal később az agresszív fiúk együtt verték meg a társukat annak ellenére, hogy könyörgött, ne bántsák őt.

A 17 éves kamasz december végén újra támadt. Többször megütötte, megrúgta, kezét hátra csavarta, ujjait hátra feszítette áldozatának. A bántalmazást még akkor is folytatta, amikor a fiú a fájdalomtól sírva fakadt és a földre zuhant. Ez volt az az eset, amit fel is vettek és kikerült az internetre. A felvételen hallani lehet, hogy a videót készítő fiú hangosan nevet és a verésre buzdítja 17 éves bűntársát.

A bántalmazást akkor fejezték be, amikor az egyik nevelő belépett a szobába. A fiúnak nyolc napon belül gyógyuló sérülései lettek, de könnyen lehettek volna súlyosabbak is.

A bíróság az agresszív fiút súlyos testi sértés kísérlete és személyi szabadság megsértése miatt ítélte el. A döntést az ügyész mindhárom vádlott esetében tudomásul vette. A 17 éves fiú és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.

A Somogy Megyei Főügyészség az ítélettel összefüggésben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kaposvári Járási Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Csoportja tavaly

13 ember ellen emelt vádat gyermekotthonban, illetve lakásotthonban elkövetett bűncselekmények miatt.

Ezek közül három volt testi sértés, négy pedig vagyon elleni erőszakos bűncselekmény, köztük rablás vagy önbíráskodás. Mindegyik esetben az elkövetők, valamint a sértettek is gyermekotthonban élő fiúk voltak, és volt több olyan bűnügy is, amikben a sértetti kör azonos volt.