Évindító fórumot tartott csütörtökön Miskolcon Csöbör Katalin, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője, a rendezvényen Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter azt mondta: Magyarországon országépítő munka folyik.

A politikus beszédében kiemelte: ehhez a munkához a gazdaság teljesítménye teremti meg az alapot. Azt mondta, a kormány a családokat erősítő, az adóterheket mérséklő és a magyar emberek érdekeit szolgáló lépéseket tervez 2020-ban is.

A pénzügyminiszter a gazdaságpolitika céljának nevezte, hogy a következő években is fennmaradjon az uniós átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés,  tovább bővüljön a foglalkoztatás, folytatódjon a bérek emelkedése és növekedjenek a beruházások is.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a magyar embereknek a munkanélküliséggel, a sávos adózás igazságtalanságával, a több mint 80 százalékos államadóssággal és a devizahitelek terheivel kellett szembenézniük. A korábbi elhibázott gazdaságpolitika miatt tíz év munkába telt, mire megszűnt ez a méltatlan helyzet, Magyarország újra az országot megillető helyre került a régióban, és az ország a visegrádi négyekhez "újra vissza tudott zárkózni" - tette hozzá.

Megemlítette, hogy a gazdaság növekedése 2019 harmadik negyedévében elérte az 5 százalékot. A miniszter a gazdasági eredményekről szólva a továbbiakban elmondta, hogy a foglalkoztatottak száma tavaly meghaladta a 4,5 milliót és 2010 óta az átlagkeresetek több mint 80 százalékkal emelkedtek. Továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát folytatnak, a cél, hogy legkésőbb 2023-ra olyan költségvetés szülessen, amely nem okoz hiányt - fűzte hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Mónus Márton

Ezt csak fokozatosan lehet elérni - mondta Varga Mihály -, mert a magyar gazdaság felzárkózási pályán van, a költségvetés kialakításakor egyszerre kell mérlegelni az adó- és adósságcsökkentést, a beruházások támogatását és a bérek növelését a közszférában.  Az eurózóna lassuló növekedése mellett, egy stagnáló külső környezetben csak úgy lehet megőrizni a növekedés mértékét, ha új eszközök kerülnek a gazdaságpolitika fókuszába - jelezte, kiemelve, ezért készül az új gazdaságvédelmi akcióterv.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az ország teljesítményén belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődése kiemelkedő volt: a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszakban a megyében megduplázódott az egy főre jutó GDP, és a munkanélküliek száma is a térségben csökkent a legnagyobb mértékben országos szinten. 

Csöbör Katalin beszédében összefoglalta, hogy választókörzetében az elmúlt tíz évben jelentős fejlesztések, beruházások történtek, több, költségvetési, uniós és külföldi tőkéből finanszírozott beruházás kezdődött és kezdődik el.

Ezeknek köszönhetően a gazdaság, a mezőgazdaság, az infrastruktúra is fejlődhet, az elmúlt évek eredményeit a tavalyival összevetve elmondható, hogy az ország jól teljesít - tette hozzá a fideszes képviselő.