Az új összetételű Európai Bizottság (EB) az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését tartja az egyik legfontosabb feladatának. Ez geopolitikai szempontból is fontos lépés lesz - hangsúlyozta csütörtökön Belgrádban Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa. 

A politikus azt szeretné, ha a bizottság hivatali ideje alatt legalább egy nyugat-balkáni ország teljes jogú uniós taggá válna. Az uniós biztos Szerbiában is ismertette az uniós csatlakozási folyamat új, Brüsszelben egy nappal korábban felvázolt elemeit.

Brüsszel, 2020. február 5. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja beszél a bővítési folyamat reformjáról szóló bizottsági előterjesztés bemutatásakor Brüsszelben 2020. február 5-én. MTI/EPA/Olivier HosletForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Aleksandar Vucic szerb elnök kettejük közös sajtótájékoztatóján kiemelte, országa Európa melletti elkötelezettségét is hangsúlyozta megbeszélésükön, és Szerbiának továbbra is stratégiai célja a teljes jogú tagság elnyerése.

Várhelyi tegnap arról beszélt Brüsszelben a bővítési folyamat reformjáról szóló bizottsági előterjesztés bemutatóján, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.