Közpénzből szállt meg wellnesshotelekben a szombathelyi baloldali médiacég vezetője, Halmágyi Miklós - írta a Magyar Nemzet.

A szombathelyi önkormányzat baloldal által kinevezett médiacégének vezetője közpénzből utazott egy wellnesshotelbe egy állítólagos konferenciára, a céges kártyával rendezett egy hotelszámlát Budapesten, és saját édesanyja temetésének költségeit is innen fizette, igaz, az utóbbit összeget visszafizette, írja a Magyar Nemzet. A gyanús kifizetések ügyében Nemény András ellenzéki polgármester vizsgálatot rendelt el.

Szombathelyen 2019 elején a kormánypártok elvesztették többségüket. A baloldali többség Halmágyi Miklóst szavazta meg a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjének. Az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP nem tudta visszaszerezni többségét, az ellenzék jelöltje, Nemény András lett a polgármester. Az új önkormányzati testületben Horváth Gábor, a Szombathelyi Médiaközpont Kft. fideszes felügyelőbizottsági tagja a cég ellenőrzését kezdeményezte.

A gyanús ügyeket a január 31-én lezárt vizsgálat tárta fel. A következőket állapították meg:

  • Halmágyi Miklós 2019. október 17-én a cég bankkártyájával rendezte édesanyja temetésének költségeit. A kegyeleti szolgáltatásokért kifizetett 276 ezer forintot pár nappal később visszafizette.
  • Szintén tavaly ősszel a számlák tanúsága szerint valakivel egy siófoki wellnesshotelbe utazott, ahol egy állítólagos konferencián vett részt. A Vaol.hu szerint Halmágyi a 88 ezer forintos számlát azzal indokolta, hogy egy háromnapos konferencián vett részt, amelyen a kormányfüggetlen országos online szerkesztőségek és vidéki önkormányzati médiumok képviselői vitatták meg az önkormányzati választások eredményeit. A konferenciának sem a Magyar Nemzet, sem a Vas megyei hírportál, sem a hivatalos vizsgálatot végzők nem találták nyomát. A médiaközpont vezetője ezt azzal magyarázta, hogy ez egy „informális konferencia" volt. Halmágyi azt állította, egyedül szállt meg a hotelben, de az idegenforgalmi adó összege arról árulkodik, hogy két személy tartózkodását egyenlítette ki közpénzen.
  • 2019. november 30-án szintén közpénzből rendezett egy 58 ezer forintos hotelszámlát a budapesti Hotel Palazzo Zichyben. Az ügyvezető egy Ottlik Géza életművével kapcsolatos konferenciára érkezett a hotelbe a médiaközpont kreatív igazgatónőjének társaságában. A kifizetést azzal indokolta, hogy az író vasi kötődése miatt érezte szükségét annak, hogy részt vegyen a rendezvényen.

Nemény András polgármester csütörtökön soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el a Szombathelyi Médiaközpontnál lefolytatott felügyelőbizottsági vizsgálatban feltárt esetek miatt.