A korábbi városvezetés döntését megváltoztatva nem az újlipótvárosi Szent István park központi részén, hanem annál jóval kijjebb helyezné el az államalapító király szobrát a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat - derül ki a Budapest.hu-h közzétett felhívásból.

Tarlós István főpolgármestersége idején, 2017. január 25-ei ülésén döntött arról a Fővárosi Közgyűlés, hogy az újlipótvárosi Szent István parkból elviteti Lukács György kommunista filozófus szobrát, és helyette a park nevét viselő államalapító királynak állít emléket. 

A testületen gond nélkül átment a javaslat, aminek következtében - miután a Lukács-szobrot lebontották - 2019-ben nyílt, országos pályázaton Harmath István szobrászművész művét választották ki. Az eredeti tervek szerint az alkotást tavaly novemberben adták volna át, csakhogy az önkormányzati választás megváltoztatta a politikai erőviszonyokat a fővárosban.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén ugyanis máris arról döntöttek a balliberális képviselők, hogy felfüggesztik a Szent István-szobor felállítását. Ezt arra hivatkozva lépték meg, hogy helyi civil szervezetek kérték ezt. Karácsony Gergely főpolgármester hozzászólásában kiemelte, hogy lesz Szent István-szobor, azonban megvizsgálják, milyen más helyszínre lehetne elhelyezni úgy, hogy "a zöldfelületek ne csökkenjenek". Nagy politikai vita lett a a szoborállítás késleltetéséből.

Pénteken folytatódott az államalapító szent király szobra körüli kálvária, ugyanis a Fővárosi Önkormányzat honlapján megjelent egy felhívás, amiben már a szoborállítás lehetséges helyszíneit taglalták. A közleményből kiderült, hogy miután a főváros a szobor alkotójával, a BTM-Budapest Galériával, a helyi civil szervezetekkel, és a XIII. kerületi önkormányzattal megvizsgálta a lehetséges helyszíneket, arra jutott, hogy "esztétikai és zöldfelületi szempontokból a Szent István parkban kizárólag a Pozsonyi úthoz közeli, úgynevezett "óra parcella" részén található olyan terület, amely alkalmas lehet az alkotás elhelyezésére megfelelő tereprendezéssel." Két lehetséges helyszínt jelöltek meg -  a padok helyét, illetve a Herzen utcához közeli füves területet -, csakhogy 

ezek közül egyik sem a Szent István park központi részén található.   

Magyarán a főváros új tervei szerint az alkotás nem a park legnépszerűbb részén, hanem annál jóval kijjebb kapna helyet. Ez már csak azért is problémás, mert az eredeti terv éppen az volt, hogy Szent Istvánnak méltó emléket állítva a szobor kiemelt helyre kerüljön. Márpedig az új helyszín nem ilyen, arról nem is beszélve, hogy a szoborállításának szimbolikus üzenete is volt eredetileg, hiszen a Lukács-szobor egykori helyéhez közel helyezték volna el.

A Fővárosi Önkormányzat térkép formájában is ismertette a terveit. Ezen jól látszik, mi volt Tarlósék szándéka, és ezt hogyan változtatták meg Karácsony Gergelyék. 

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Az is látható, hogy a szobor a Szent István park kevésbé frekventáltabb részére kerülne. Szemben az eredeti helyszínnel, a parknak ezt a részét nem veszi körbe kerítés.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

A tájékoztatójából egyébként kiderül még, hogy a főváros szerdára egyeztetésre hívta a civileket a "helyszínjavaslatok kapcsán" úgy, hogy csupán két lehetséges helyszínt adott meg.