A momentumos újpesti polgármester nem határolódik el a börtönre ítélt helyi jobbikos képviselőtől

Gyurcsány Ferenc, Déri Tibor
Vágólapra másolva!
Sem Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere, sem a Demokratikus Koalíció (DK) nem határolódott el a turistákat összeverő, és ezért (első fokon) két év felfüggesztett börtönre ítélt jobbikos Szabó Balázstól, miután megkérdeztük őket. Pedig a Momentum három hónappal ezelőtt egy ehhez kísértetiesen hasonló ügyben határozott véleményt mondott, a DK pedig korábban elmarasztaló ítélethez kötötte a botrány kommentálását. 
Vágólapra másolva!

Ahogy tegnapi cikkünkben jeleztük, levélben fordultunk Déri Tiborhoz, Újpest momentumos polgármesteréhez, és a DK-hoz Szabó Balázs, helyi jobbikos képviselő ügyében.

Nem határolódtak el

Azt szerettük volna megtudni tőlük, mi a véleményük az ügyről, szerintük a történtek után Szabónak helye van-e az ellenzéki oldalon, továbbá mit tanácsolnának a politikus pártjának, a Jobbiknak, hogyan kezelje a botrányt.

Dérinél külön rákérdeztünk arra, hogy a történtek ismeretében újra beválogatná-e Szabót a jelöltjei közé, és támogatja-e a jobbikos politikust abban, hogy a bíróság elmarasztaló ítélete után megtarthassa mandátumát, bizottsági helyeit. Többek között helyét a közbiztonsági bizottságban. A DK sajtóosztályánál afelől érdeklődtünk, Szabó ügye hozhat-e változást a két párt kapcsolatában.

Sem Déri, sem a DK nem határolódott el a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt jobbikos politikustól,

egyikük sem válaszolt kérdéseinkre.

Van, ami közös bennük: Déri Tibor újpesti polgármester (Momentum), és Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció is hallgat Szabó Balázs újpesti jobbikos képviselő rasszista ügyében Forrás: MTI

"Nem toleráljuk az erőszakot senki ellen"

Pedig a Momentum három hónappal ezelőtt egy Szabóéhoz hasonlító ügyben határozottságot mutató véleményt fogalmazott meg. Mint ismert, novemberben egy Budapesten dolgozó, külföldi állampolgárokból álló társaságra támadtak rá a 17-es villamoson. Az ellenzéki média azonnal rasszista támadást emlegetett, így a balliberális pártok egymással versenyezve próbáltak megszólalni az ügyben.

A Momentum hivatalos Facebook-oldalán így kommentálta a történteket: "Mi a Momentumnál mindenkiért dolgozunk, nem toleráljuk az erőszakot senki ellen, és hiszünk abban, hogy tudunk tenni azért, hogy Budapest a szabad emberek városa legyen" - szögezték le akkor.

Jelen állás szerint az új politikai kultúrát hirdető Momentum egyetlenegy politikusa sem határolódott el Szabótól, aki tunéziai turistákat vert össze.

Ha lesz ítélet, lesz vélemény is

A Demokratikus Koalíció hallgatása is meglepő, hiszen miután tavaly decemberben az ügyészség súlyosbítást kért Szabó ellen, Gréczy Zsolt, a párt volt szóvivője arra tett ígéretet, ha majd lesz ítélet, akkor lesz vélemény is. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "ha van elmarasztaló ítélet, akkor nyilván a testület, vagy maga az elítélt személy, vagy a pártja el fogja dönteni, ennek milyen következményei lesznek."

Ennek egyelőre semmi nyoma, a DK politikusai és persze a Jobbik is hallgat az ügyben

Gréczy Zsolt, a DK volt parlamenti képviselője elmarasztaló ítélethez kötötte Szabó ügyének kommentálását Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Mint ismert, a napokban a II. és III. kerületi bíróság két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Szabó Balázst, aki nem mellesleg az ellenzéki összefogás jelöltjeként jutott be a képviselő-testületbe. A vádirat szerint társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg fiatal turistákat. A jobbikos politikusnak nem ez volt az első ügye: korábban garázdaságért és hivatalos személy ellen elkövetett erőszakért ítélték el; és jelenleg is eljárás zajlik ellene, amiért - a vádak szerint - Fidelitas-aktivistákat bántalmazott a 2018-as országgyűlési választási kampányban.

Az újpesti Fidelitas szombaton képviselői mandátumának visszaadására szólította fel Szabót, azt kérve tőle, hogy még azelőtt távozzon a közéletből, hogy a bíróság eltiltaná a közügyektől. A nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete hangsúlyozta, amennyiben ez nem történik meg, úgy Déri Tibor momentumos polgármesteren fogják számon kérni "bűnöző kollégájának lemondását".

Természetesen sok kérdést felvet, hogy miért nem szólal meg a Momentum. Esetleg kizárólag ellenzéki médiumnak szeretnek beszélni, vagy éppen erről az ügyről nem akarják elmondani a véleményüket. Hallgatásuk mindenesetre elég sajátos.