Gyurcsány Ferenc - a magyarázkodása ellenére - több száz millióval még mindig nem tud elszámolni

DK Demokratikus koalíció Gyurcsány Ferenc
2019 március 15
Egyetem tér
Vágólapra másolva!
Hiába a magyarázkodás, még mindig nem stimmelnek a számok Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. Úgy tűnik, a DK elnökének válasza nem állja meg a helyét, több száz milliónak, mondhatni, lába kelt.
Vágólapra másolva!

Ahogyan azt a Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot. Ehhez képest mára vagyonnyilatkozata alapján, a hiteleket leszámítva, alig több, mint 800 millió forintja van, értékpapírban vagy ingatlanhoz köthetően, vagyis hiányzik valamivel több, mint 1,1 milliárd forint. Erről a tényről írt múlt héten a Világgazdaság.

Gyurcsány Ferenc Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyurcsány Ferenc pártja sajtóosztályán keresztül reagált a cikkben megjelentekre. Hivatalos magyarázata szerint az úgymond eltapsolt összeg a következők szerint oszlik meg:

  • 300 millió osztalékfizetéshez kötődő adó
  • A felesége vagyonnyilatkozatában van 200 millió
  • Szemlőhegyi ház átépítése 100 millió
  • Kötcsei birtokon új ház 100 millió
  • Gyerekek taníttatására 70 millió
  • Nehéz helyzetű családok, civil szervezetek támogatása, a Demokratikus Koalíciónak adott támogatás 70 millió
  • Gyerekeknek lakásvásárlás és felújítás 80 millió

A leírt számokkal azonban több probléma is akad. Ha összeadjuk a számokat, akkor az összeg 920 millió forintot tesz ki, ami akárhogy is számoljuk, nem 1,1 milliárd forint. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a 920 millió forintba Gyurcsány Ferenc a 300 millió osztalékfizetéshez kötődő adót is beleszámolta, amit maga az Altus fizetett ki, akkor minimum félmilliárd forint hiányzik továbbra is.

Természetesen arra sincs válasz, hogy vajon hova tűnhetett ez a több száz millió forint.