A kispesti szocialista vállalkozó, aki a korrupciós botrány mögött áll

Kispest
Vágólapra másolva!
A kispesti szocialisták hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra került korrupciós botrányának részleteit már mindenki ismeri, azonban eddig méltatlanul kevés szó esett az egyik olyan vállalkozóról, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy Lackner Csaba azzal dicsekedhetett, az évi 100 milliót is meg tudja keresni egy kispesti szocialista képviselő.
Vágólapra másolva!

Kránitz Krisztián, Gajda Péter és Lackner Csaba korrupciós tevékenysége közismert lett, miután egy nyilvánosságra került felvételen Lackner Csaba maga vallott arról, hogy a kerületi vezetés tagjai visszaosztásokból hatalmas összegeket keresnek, fejenként akár évi 100 milliót:

Lackner Csaba (b); Kránitz Krisztián (k); valamint Gajda Péter Forrás: Facebook

A kispesti korrupciós hálózatnak azonban van egy olyan szereplője, akire kevesebb figyelem jutott, mint azokra a politikusokra, akik előtérben vannak. Ez a jellegzetes alak az a vállalkozó, akit az önkormányzati vezetés elhalmoz megbízásokkal, hogy aztán a kifizetésekből visszaosszon a politikusoknak. Ismerjük meg tehát Kispest egyik „visszaosztó” milliárdos vállalkozóját,

aki az aprópénzért sem rest lehajolni.

Somogyi László ismert építőipari vállalkozó a XIX. kerületben, volt felesége, Somogyi Lászlóné pedig a kispesti képviselő-testület tagja MSZP színekben. Somogyi László neve rendre feltűnik a kispesti önkormányzat korrupciós ügyeiben, illetve a cége, az Anildia Kft. neve is. Ez az egyetlen cég, amelyik hivatalosan Somogyi nevén van, ez azonban sorra nyeri el az önkormányzattól a megbízásokat, éves szinten több százmilliós értékben. Ez amolyan családi vállalkozás, a férj és a volt feleség egyaránt sokat tesznek azért, hogy nyereséges legyen a cég. Az együttműködés olyan harmonikusan zajlott, hogy a pár ugyan 2006-ban hivatalosan elvált, ennek ellenére

2014-ig Somogyi Lászlóné tulajdonos maradt az Anildia Kft.-ben.

Városházi dolgozók körében köztudott, hogy a képviselőnő évekig hivatalos e-mail címként is a céges címét használta, csak az után szokott le róla, hogy sokaknak szemet szúrt a dolog.

Az Anildián kívül azonban minimum még egy cég, a Compassion Kft. tartozik Somogyi közvetlen felügyelete alá. Ez a cég szintén rendszeresen kap százmilliós megbízásokat a kispesti önkormányzattól. A Compassion Kft. hivatalosan Eckert József nevén van, akit azonban még senki nem látott, azonban Somogyi László jár egyeztetni a munkákkal kapcsolatban. Az október elején a Hír TV-n és a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott hang- és videófelvételeken Lackner Csaba azt mondja, hogy: „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását". Azt a munkát hivatalosan az a Compassion Kft. nyerte el,

amelyikhez papíron semmi köze Somogyinak.

Érdekes adalék még, hogy amikor a Magyar Nemzet a Compassion Kft. elérhetőségét akarta megszerezni attól az irodaháztól, amelyben a cég irodát bérelt, akkor Somogyi László nevét és telefonszámát adták meg.

A szerződések alapján a két cég több százmillió forint értékben kapott megbízásokat az önkormányzattól az elmúlt évek alatt. Csak 2017-ben 150 millió forintnyi megbízást szereztek, illetve jelenleg is érvényes egy 250 millió értékű keretszerződés útkarbantartásra a Compassion Kft.-vel. De Somogyi cége nyerte a Berzsenyi utcai felnőttorvosi rendelő felújítását, illetve az 56 millió forintos kormányzati támogatással leaszfaltozott Vasút utca munkálatait is.

Az útkarbantartási szerződések ellenére a kerületben borzalmas állapotban vannak az utak és a járdák. Óriási botrányt kavart a kilencedik kerületi Kossuth téri piac kereskedői vécéjének 8,4 millió forintos felújítása is, amellyel az Anildia Kft.-t bízták meg. A Fidesz-KDNP frakció felkérte egy másik kerület vagyonkezelőjét, hogy árazza be a munkát, ott több mint 2 millió forinttal kevesebbért végezték volna el ezt a munkát.

A korrupciós ügyet a rendőrség is vizsgálja, várható, hogy a nyomozás újabb fordulatokat tár fel a történetben. Esetleg egy Somogyihoz köthető harmadik cég is előkerülhet. Ugyanis megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy más cégeken keresztül is kapott megbízást a milliárdos vállalkozó. Erre abból lehet következtetni, hogy

Somogyi egy harmadik cég ügyében is eljárt.

A harmadik cég akkor került a képbe, amikor az Almavirág tér felújítását végző alvállalkozó feljelentette Somogyi Lászlót a rendőrségen. Az alvállalkozó állítása szerint, a neki pluszmunkáért jogosan járó, az önkormányzat által kifizetett 1,7 millió forintot Somogyi egyszerűen eltette. Az alvállalkozó elmondta azt is, hogy a munkálatok kapcsán Lackner Csabával, Somogyi Lászlónéval és Somogyi Lászlóval egyeztetett, holott papíron a BAU-GÉP 2000 Kft. nyerte el a megbízást az önkormányzattól, és adta tovább ki az alvállalkozónak. Ennek a cégnek azonban hivatalosan semmi köze Somogyihoz, sem annak volt feleségéhez vagy Lackner Csabához. Hivatalosan. A bevételhez azonban valószínűleg mindhármuknak köze volt.

Azt döntse el a kedves olvasó, hogy van-e jelentősége annak, hogy a BAU-GÉP 2000 Kft. ügyvezető tulajdonosa, Artzt Zoltán feltűnt műszaki vezetőként a Compassion Kft. munkálatainál, mint a vállalkozó megbízottja.

Forrás: Origo

A pénzlenyúlás folyamatának egyébként remek példája a BAU-GÉP 2000 Kft. esete. Az eredetileg 19 millió forintos önkormányzati megbízást jóval olcsóbban, 11,9 millió forintért adta tovább a nyertes cég egy alvállalkozónak. Ez így azonnal több mint 7 millió forint bevételt jelentett a munkálatokra első körben szerződött cégnek, a BAU-GÉP 2000 Kft.-nek. A feljelentő szerint azonban az osztozkodás után vélhetőleg nem maradt semmi Somogyinak, ezért ő az alvállalkozónak járó 1,7 millió forinttal kárpótolta magát.

Információkat kerestünk egy kis költségvetésű projekt eredményeiről is, azt feltételeztük ugyanis, hogy a megbízásokból Somogyi is részesült.

A kispesti MSZP nem okozott meglepetést.

A kispesti önkormányzat 2017-től indította útjára az úgynevezett „közösségi vagy részvételi költségvetés" folyamatát. Ez úgy működik, hogy a kerületi lakosok szavazás útján dönthetik el, hogy az önkormányzat által elkülönített összeget mire költsék el.

Az önkormányzat ügyeire rálátó forrásunk szerint, a kispesti közösségi költségvetésben megvalósuló projektekből többet is Somogyi kapott meg. A valós mennyiségről azonban nincsenek hitelt érdemlő adatok. Ami biztos, hogy a Puskás Ferenc Általános Iskola udvarfelújítási munkálatait Somogyi László cége, az Anildia Kft. végezte, nettó: 15.342.320.-Ft.+Áfa összegért.

Érdeklődésünkre Fekete Márk, a kispesti képviselő-testület fideszes tagja elmondta, hogy az említett munkálatok szerződését és az árazott költségvetését csak a hatodik kérésére kapta meg az önkormányzattól, miután napra pontosan megjelölte, hogy milyen dátumokkal kéri a dokumentumokat. Hosszú ideig halogatták az iratok átadását, holott törvény kötelezi az önkormányzatot arra, hogy elérhetővé tegye a dokumentumokat.

A felújítás nemcsak azért érdekes, mert a mindent nyerő Somogyi kapta meg a megbízást, hanem mert a munkálatok kezdetét 2014 októberében, a választás előtt közvetlenül jelentette be Gajda Péter. Az ígérethez képest azonban csak 2019-ben végezték el a felújítást, a közösségi költségvetés részeként.

Az átadásra közvetlenül a 2019-es választás előtt került sor.

Még pontosabb úgy fogalmazni, hogy sok év késéssel nekikezdtek a munkálatoknak, majd úgy tettek, mintha befejezték volna. Az udvar jelenlegi állapotáról készült képek azt mutatják, hogy a munkálatokat nagy jóindulattal sem lehet befejezettnek tekinteni. 2019 nyarán földdel töltötték fel az olyan részeket, ahol már a fagyökerek is kint voltak a földből, ezt körberakták cserjékkel és kővel, és egy kis részt leaszfaltoztak. A betonpálya melletti műfüves pályát is a választás előtt egy héttel adták át.

Ugyanígy lett kész 2019-ben az orvosi rendelő felújítása is. Meglepetést talán nem okoz, de Somogyi László cége, az Anildia Kft. csinálta ezt a felújítást is, nettó 17.389.336.- Ft. +Áfa összegért.
Lapunk levélben kérte a kispesti önkormányzatot, hogy adjon tájékoztatást a „közösségi költségvetés" sikereiről. A válaszlevélben főként kis összegű megvalósítások szerepeltek, feltételezhető, hogy az a néhány millió is célzott helyre került, semmit nem bíztak a véletlenre.

Filmbe illő jelenetek Kispesten. Forrás: Facebook

Az 5 millió forint feletti megbízásokra viszonylag könnyű rábukkanni, mivel azok egy része fenn van a városháza honlapján, azonban vélhetőleg kisebb értékű megbízások tucatjait kaphatta Somogyi, amelyekről meglehetősen körülményes információt kapni. A közösségi költségvetés projektjei nem közbeszerzéssel történtek, mert a munkálatok közbeszerzési értékhatár alatt voltak. Talán ezzel is magyarázható, hogy a kerület miért nevetségesen alacsony összegeket, néhány milliót pályáztatott meg, míg a XXII. kerület 300 millió forintot fordít közösségi költségvetésre.

A kispesti pénzelosztás évek óta olajozottan működött, mindaddig, amíg a Magyar Nemzet és a Hír Tv le nem leplezte a kokainozós videóval a társaságot. Ezután egy momentumos közadatigénylésre kiadott adatsorból kiderült, hogy 2019 novemberében átlagosan hetente szerződött az önkormányzat Somogyi cégeivel.

A szerződések között olyan tételek szerepelnek, mint a polgármesteri tárgyaló kialakítására kifizetett 5 millió, illetve a kazánház kifestésére közel 2 millió forintot szánt az önkormányzat. A kazánház korábban is kiemelt figyelmet kapott a polgármesteri hivatal részéről, mivel felújítására 2017-ben négy hónapon belül háromszor is szerződtek három céggel, ezek összesen 37 és fél millió forintért végeztek felújítási munkákat.

A három cégből kettő Somogyihoz köthető.