Háromnapos részletes vallomásban próbálja meggyőzni a bíróságot Gyárfás Tamás arról, hogy nem ő ölette meg Fenyő Jánost – tudta meg a Magyar Nemzet. A sportvezető mellett az olajos bűnöző Portik Tamás is az ügy vádlottja, ő adhatott utasítást a szlovák bérgyilkos Jozef Rohácsnak, hogy ölje meg a nagy hatalmú médiavállalkozót.

A jogerős ítélet szerint a nagy gazdasági és politikai hatalommal, legfelsőbb szintű politikai kapcsolatokkal bíró Fenyő Jánost a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác lőtte agyon 1998. február 11-én Budapesten, a Margit utca és Margit körút sarkán.

Budapest, 1998. február 11. A II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő JánostForrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Az pedig már a gyilkosság utáni hetekben nyílt titok volt rendőri vezetők, nyomozók és jó kapcsolatokkal bíró újságírók előtt, hogy a fegyveres nem hirtelen indulatból, hanem megbízásból ölt, és a lehetséges megbízó Fenyő ellenségeinek köréből kerülhetett ki. Az év áprilisában már neveket is mondtak a jól értesültek, köztük Princz Gáborét, a Postabank-elnökéét és Gyárfás Tamásét, a sportvezető-médiavállalkozóét, a Nap TV produceréét. Ma már látható, hogy a nyomozás gyorsan vakvágányra futott; hogy miért, kiknek az utasítására és milyen kéréseket fogalmazhattak meg politikusok a rendőri vezetőknek, még ma sem tudjuk – írja a Magyar Nemzet.

Maga Rohác is csak véletlenül került képbe, miután magyar körözés alapján elfogták Prágában a csehek, és kiadták Seres Zoltán Bentley luxusautójának megkísérelt felrobbantása miatt. Rabosították Budapesten, és az ekkor vett DNS-mintáját összehasonlították Fenyő János gyilkosának a helyszín közelében eldobott sapkájában talált hajszálak DNS-ével. 

Így bizonyosodott be, hogy a lövész Rohác volt. 

El is ítélték életfogytiglani fegyházra, ám megbízóról, megbízókról hallani sem akart.

Jozef Rohác (háttal) hallgatja az ítéletet a Fővárosi BíróságonForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Rohác elítélése után csak idő kérdése volt, hogy a megbízót, megbízókat is bemérjék a rendőrök. 2017-ben megpróbálták megzsarolni Gyárfást, és a nyomozók nagy mennyiségű, Portik saját beszélgetéseiről titokban rögzített hangfelvételeket találtak.  Ezek közül a Gyárfással folytatott beszélgetések vannak a bizonyítékok között – tudta meg a napilap.

A Fővárosi Főügyészség azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy 1997 szeptemberében ő bízta meg előbb Tasnádi Pétert, majd az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást Fenyő János megölésével, és Portik meg is szervezte a gyilkosságot 1998-ban.

Budapest, 2016. március 31. Portik Tamás (b) és Jozef Rohác a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, és a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperénForrás: MTI/Kovács Tamás

A vád lényege szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási viták, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság és a Nap TV miatt. Perek kezdődtek, nyilvánosan fenyegették egymást. Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában.  Az ügyészség szerint emiatt Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti riválisát.  Előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi ebből hatmilliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást, ezután fordult Gyárfás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és a Portik és Gyárfás közötti, Portik által rögzített hangfelvételekkel akarja bizonyítani Gyárfás bűnösségét.

Gyárfás Tamás az előkészítő ülésen azt mondta, nincs mit beismernie, mert nem követett el bűncselekményt. A holnap kezdődő bizonyítási eljárás első három tárgyalási napján megpróbálja meggyőzni erről a bíróságot is. Vallomását nem hallhatja a vádlott-társ, Portik Tamás, így az ő távollétében beszél majd a Nemzetközi Úszószövetségnek jelenleg még alelnöke, akinek idén lejár a mandátuma.

Budapest, 2018. április 17. Gyárfás Tamás médiavállalkozó egy rendőrségi autó hátsó ülésén a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületénélForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tényt, hogy Fenyő János és közte komoly érdekellentétek feszültek, Gyárfás aligha tagadja. Fenyő meg akarta szerezni a Nap TV-t. Az érdekeltségébe tartozó Népszaván keresztül folyamatosan nyomás alatt tartotta Gyárfást, aki keményen küzdött a köztévés médiafelületekért. Fenyő a Népszavában még egy háromfős bűnügyi csoportot is létrehozott, amelynek fő feladata Gyárfás – és Princz Gábor – folyamatos befeketítése volt, méghozzá hatósági segédlettel, rendőrségi dokumentumok és információk alapján. Princz lehetőségei, mint azt egykori nyomozók állítják, végesek voltak, ám a háború közte és Fenyő között utóbbi haláláig eltartott. Gyárfás azonban győztesen került ki a háborúból, hiszen 1996. október 11-én a választott bíróság a tévévitában neki hozott kedvező döntést. A sportvezető számtalan alkalommal hangsúlyozta, hogy ezzel kettőjük szembenállása 14 hónappal Fenyő halála előtt lezárult, és már jóval a gyilkosság előtt békét kötött a médiamágnással. Gyárfás ezt nyilván nyomatékosan fogja elmondani a vallomásában is. A vádhatóság szerint egyébként a kézfogásuk ellenére tovább dúlt a Fenyő-Gyárfás háború.

2018. 04. 20. Gyárfás Tamás a bíróságra érkezikFotó: Polyák Attila - Origo

Ugyancsak magyarázatot kell adnia Gyárfásnak arra, hogy miért vallotta azt az önbíráskodások miatt 13 évet börtönben töltött Tasnádi Péter, hogy megbízta őt, ölesse meg Fenyőt.  A legnagyobb feladat azonban az egykori Nap TV-s producer számára az, hogy meggyőzze a bírót arról: csak ártatlan beszélgetéseket folytatott éveken át a sötét esti budai utcákon sétálgatva Portik Tamással.