Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy egész Európában viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymásnak adták a kilincset Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A magyar kormányfő hétfőn délután Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyal. Legutóbb Sopronban, tavaly augusztus 19-én találkozott Orbán Viktor Merkellel. Akkor a német kancellár azt mondta, hogy Magyarország nagyon jól használja fel az uniós forrásokat.

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP pártszövetség 2010 óta három országgyűlési választást nyert meg kétharmados aránnyal. Közben a világon is példa nélkülien bátor gazdaságpolitikával kivezették az országot a szocialista kormányok okozta csődből. A magyar gazdaság most már stabilan öt százalék körüli növekedést produkál, a legnagyobbak között van az Európai Unióban, a határozott bevándorlásellenes politikát egyre több ország követi, és mostanra már azok is kezdik tiszteletben tartani, akik nem értenek egyet vele. 

Orbán Viktor és Angela Merkel legutóbb Sopronban találkozott. Akkor a német kancellár az uniós források jó magyar felhasználásáról beszéltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Diplomáciai sikersorozat

Az elmúlt években elképesztő diplomáciai sikersorozatot mondhat magáénak a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök. Ez folytatódik hétfőn a magyar kormányfő és Angela Merkel berlini találkozójával. Mindezek mellett a magyar diplomácia egyik legnagyobb sikere, hogy a V4-es országok - tehát Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - magyar kezdeményezésre az elmúlt évek során eddig nem látott együttműködést alakítottak ki egymással. Ebben a rendszeres kormányfői találkozók mellett a közös határvédelem, azaz az illegális migráció elleni közös fellépés, és nem utolsósorban az uniós fórumokon zajló közös érdekérvényesítés játsszák a vezető szerepet. Ennek a 65 millió embert, az unió lakosságának több mint tíz százalékát képviselő együttműködésnek Orbán Viktor a vezéralakja.

A V4-ek következes politikát folytatnak, legyen szó a bevándorlásról, vagy éppen az uniós költségvetés kialakításáról. Mára pedig olyan súlyúvá vált a csoport, hogy meg tudta akadályozni, hogy a bevándorláspárti erők egyik vezetője, Soros György bizalmi embere, Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság elnöke.

Mára a visegrádi négyek vezéralakja lett Orbán ViktorForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Trump és a kínai elnök: a világ vezető politikusaival tárgyal Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban találkozott a Fehér Házban. A rendkívül sikeres találkozóra az uniós választási kampány hajrájában került sor, ami önmagában is bizonyította, hogy a magyar miniszterelnök a migrációellenes erők vezető politikusa, aki az amerikai elnök támogatását is élvezi. Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak - mondta Donald Trump az Ovális Irodában. Méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és közölte, a bevándorlás Európában óriási problémát okoz.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájábanForrás: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor tavaly áprilisban tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, és szinte az összes közép-európai vezető politikussal a Kína–Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési fórum keretében Dubrovnikban. Akkor Orbán Viktor azt mondta, hogy tekintettel a mély és átfogó világgazdasági és világpolitikai változásokra; meggyőződése, hogy a KKE együttműködési fórumának megtartása valódi európai érdeket szolgál. Hozzátette, a közép-európai országok politikája a józan észen és a racionalitáson alapul, ezért a kölcsönös tisztelet az alapja a nemzetközi kapcsolataiknak, és ez tükröződik a Kínával folytatott sikeres többoldalú együttműködésben is. Dubrovnikban Orbán Viktor Andrej Plenkovic horvát kormányfővel is találkozott.

Nem sokkal később Orbán Viktor Pekingbe utazott, ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján. Hszi Csin-ping is arról beszélt, hogy Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretén belül - kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt -, és törekedni kell a minél konkrétabb eredmények elérésére.

Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Merkel: Magyarország jól használta fel az uniós forrásokat

Jelentős magyar politikai sikert hozott Orbán Viktor és Angela Merkel legutóbbi soproni csúcstalálkozója augusztus 19-én. Ezt jól mutatja, hogy a csalódott ellenzéki kommentárok is azt írták, hogy Angela Merkel kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Még a liberális német lap, a Die Welt is Angela Merkel barátságos hangnemét emelte ki. A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök és a német kancellár sok mindenben egyetértett. Mindketten kiemelték, hogy a migránsválságot helyben kell megoldani, a segítséget kell odavinni, ahol a gondok vannak, nem pedig a migránsokat  kell Európába hozni. Ismét elhangzott, hogy az európai migrációs politikában új kezdetre van szükség. Angela Merkel arról is beszélt, hogy határozottan fel kell lépni az embercsempészek ellen, és védeni kell az uniós külső határokat. A kohéziós alapok esetében jól fekteti be a pénzt Magyarország, mivel az ország fejlődik  – mondta többek között a német kancellár az uniós pénzek Magyarországi felhasználásáról.

Angela Merkel Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára emlékezettForrás: Facebook/Orbán Viktor

Putyin is Budapesten, Orbán Párizsban járt

Orbán Viktor októberben Párizsba látogatott, ahol munkaebéden vett részt Emmanuel Macron francia elnökkel. Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne - jelentette ki Orbán Viktor az Élysée-palota előtt a sajtónak. A francia-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök elmondta, hogy Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, és kiválóak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy akkor lehet Európa biztonságát növelni, ha Európa kapuját lejjebb toljuk déli irányba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Október 30-án Budapestre látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, a világ egyik legbefolyásosabb politikusa. A találkozó alkalmából nyolc megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnökkel. Új gázszállítási szerződést jelentettek be, szó volt az új ukrán vezetésről és a kárpátaljai magyarok helyzetéről, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődéséről, a NATO-, illetve a nyugati országok és Oroszország viszonyának javításáról, valamint a szíriai helyzetről, és az ebből fakadó migrációs veszélyről is. Emellett kiemelten foglalkoztak a közel-keleti és afrikai keresztény közösségek védelmével.

November 7-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Várkert Bazárban folytatott megbeszélést. Az eseményen bejelentették, hogy tíz megállapodás született a két ország között. Emellett a magyar miniszterelnök beszélt Törökország szerepéről a migráció megállításában. Itt azt mondta, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.