Elvesztette a pert Demeter Márta a belügyminiszter ellen

EP választás 2019 Európai Parlament EP2019
Demeter Márta LMP
Váci Mihály kollégium
Vágólapra másolva!
Elvesztette a nemzetbiztonsági kockázatot megállapító biztonsági szakvéleménnyel kapcsolatos közigazgatási jogvitáját a belügyminiszter ellen Demeter Márta LMP-s (új rövid nevén: Zöldek) országgyűlési képviselő, értesült róla a Magyar Nemzet. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Demeter keresetét, egyben 30 ezer forint kereseti illeték megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.
Vágólapra másolva!

Demeter Márta az LMP – Magyarország Zöld Pártja országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának volt tagja.

Demeter Márta Fotó: Mudra László - Origo

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László 2019. február 6-án az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) felülvizsgálati eljárásban hozott biztonsági szakvéleményére hivatkozva arról tájékoztatta a képviselő asszonyt, hogy „törvény által védett, nem nyilvános adat megőrzésével kapcsolatos, e védelem megsértését előidéző magatartása által nem felel meg az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjával szemben támasztott biztonsági követelményeknek".

Demeter bizottsági tagságát a biztonsági szakvélemény alapján szüntették meg.

Az ellenzéki politikus a biztonsági szakvéleményt támadta meg a bíróságon. Sikertelenül.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, tavaly novemberben

hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Demeter Márta ellen

a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint Demeter 2018. szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki.