Gyárfás Tamás: Soha nem fognak bizonyítékot találni a felbujtásra

2020.02.11. 09:00

Kék öltönyben, barna kabátban érkezett a bíróságra ma reggel Gyárfás Tamás, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Fenyő János megöletését. Az ügyészség szerint ő bízta meg Portik Tamást, hogy adjon utasítást a kivégzésre, amelyet később a szlovák bérgyilkos Jozef Rohác hajtott végre. Ha beigazolódik, hogy Gyárfás rendelte meg a gyilkosságot, akkor akár 15 évre is börtönbe kerülhet. Gyárfás, aki a vádirat szerint az üzleti harc miatt adhatott utasítást arra, hogy Fenyőt megöljék, mindent tagad.

Rengeteg újságíró, fotós és operatőr érkezett reggel a Markó utcai bíróságra. A Terrorelhárítás készült is erre, ezért külön fémdetektorokat állított fel, hogy gyorsabb legyen a bejutás a bíróságra. Elsőként Gyárfás Tamás érkezett ügyvédjével, Zamecsnik Péterrel. Ketten félre is vonultak, csak egymással beszéltek. 

Gyárfás TamásFotó: Szabó Gábor - Origo

Portik Tamás csak később érkezett. Rabruha volt rajta, haja és a szakálla is hosszú. Őt nagy készültség mellett hozták a rendőrök, a kezén és a lábán is bilincs volt. Bent a tárgyalóteremben másik hat kommandós ült gépfegyverrel a kezükben.

A vád szerint Gyárfás Tamás rendelte meg Fenyő János megöletését Portiktól, ő pedig a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot bízta meg azzal. A gyilkosság napra pontosan 22 éve, 1998. február 11-én történt Budapesten, a Margit utca és a Margit körút sarkánál.

Budapest, 1998. február 11. A II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatójátForrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Jozef Rohác, a szlovák bérgyilkos egy géppisztollyal többször rálőtt Fenyőre, majd elmenekült. A rendőrök a kezdetektől tudták, hogy nem Portik tervezte meg a gyilkosságot, őt is felbérelte valaki. A tanúk kihallatása után egyre inkább Gyárfás Tamásra terelődött a gyanú, hiszen neki volt indítéka, pénze és kapcsolati rendszere a gyilkossághoz, és elég sokat nyert azzal, hogy Fenyőt megölték.

Portik Tamást már korábban 13 évre ítélték az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt. Ahogy korábban, úgy most is mindkét gyilkosságot tagadta. Miközben a bíró hozzá beszélt, a fejét rázta. Azt mondta, nem tudja, mikor tud vallomást tenni, időre van szüksége, hogy felkészüljön. Valószínűleg erre tavasszal kerülhet sor.  

Portikot ezután visszavitték a börtönbe, aztán szünetet rendelt el a bíró. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szünet után Gyárfás Tamás kezében egy nagy és több kis mappával kezdett el beszélni. A terem közepén ült, egy asztalnál, ott olvasta fel a vallomását a jegyzeteiből. Azt mondta, nincs mit beismernie, de ha már így hozta a sors, örül, hogy tisztázhatja magát. Azt állította, ugyan voltak vitái Fenyővel, de ezek mindig nyíltan zajlottak, és soha nem használt erőszakot. 

Szerinte 22 év után sem fognak találni bizonyítékot a felbujtásra, az ugyanis állítása szerint soha nem történt meg. 

Azt is mondja, a gyilkosság előtt kibékült Fenyővel, ezután pedig abszurd lett volna felbérelni Portikot vagy Tasnádit a gyilkosságra. 

Fővárosi Törvényszék, Gyárfás Tamás tárgyalása, 2020. 02. 11.Forrás: Origo

Gyárfás ezután a vádirati pontokat vetítette ki a falra, és mindről elmondta a saját álláspontját. A vádirat szerint Gyárfás elsőszámú indítéka az üzleti harc lehetett.

Gyárfás azt is mondta, amikor őrizetbe vették és kihallgatták, nem emlékezett mindenre, és felfokozott állapotban volt, ezért azt kérte, hogy a mostani vallomását tekintse mérvadónak a bíróság.