Hatalmas károkat okozott a vihar Németországban és Ausztriában

2020.02.11. 16:33

A Ciara nevű vihar hatalmas károkat okozott Németországban és Ausztriában, utoljára 2007-ben találkoztak hasonló erejű pusztítással.

A Sabine nevű vihar - amelyet más országokban Ciara-nak neveztek el -

amely helyenként 177 km/órás sebességgel söpört végig Németországon

az utóbbi napokban – írta a tvaktuell.com internetes oldal.

A viharban megsérült a frankfurti dóm is, ugyanis a székesegyház tetejére rádőlt egy daru. Az esetben senki sem sérült meg, írja a Süddeutsche Zeitung. A helyszínen már megkezdték a helyreállítási munkálatokat, de egyelőre nem tudni, hogy mikor fejezik be, azt. Ehhez fontos, hogy az időjárás lecsillapodjon, hiszen a daru leemeléséhez másik két daru kell.

A vihar miatt a daru ráesett a frankfurti dóm tetejéreForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

Németországban egy ember halálos autóbalesetet szenvedett - írta a BBC.

Két embert emellett súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A vihar leginkább Bajorországot érintette. A freiburgi régióban és a Felső-Feketeerdőben a segélyszolgálatoknak számos helyen volt teendőjük, több utat lezártak. Dél-Bajorországban utakra dőlt fák és áramszünetek okoztak fennakadásokat a közlekedésben. Kedden a vihar miatt még több helyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

A Deutsche Bahn ideiglenesen leállította a vasúti közlekedést. Hétfőn és kedden számos iskolában szünetelt a tanítás. A mücheni központi repülőtéren átmenetileg leállt a forgalom, több járatot is töröltek – tájékoztatott a merkur.de hírportál.

Fákat döntött az útra a viharos szél NémetországbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Arnold

A németországi helyzethez hasonlóan a vihar Ausztriában is károkat okozott. A 100 km/h sebességű széllökések következtében Felső-Ausztriában több mint 30 ezer, Alsó-Ausztriában 5 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A szél sok helyen fákat csavart ki, akadozott a közlekedés - írja a salzburg24.at oldal.

A meteorológusok szerint a szélvihar ereje megközelítette a 2007-ben tapasztalt Kyrill nevű hurrikánét.

Az OMSZ Facebook-oldala azt írja, hogy Ausztriában egy mérőállomáson (Schöntaufspitze, 3328 m) ma délelőtt csaknem 188 km/h-s széllökést mértek.

Mára már legalább nyolc áldozata van a szélviharnak Európa-szerte.