Két éve keresik hiába a tragikus budapesti rendőrbaleset felelősét

2020.02.11. 13:19

Két éve, hogy a fiatal rendőr, Mátyás Balázs szolgálat közben kiesett az autóból, és meghalt. A baleset felelősét azóta sem találják. A szülők, az 50 éves Mátyás Zsolt és 47 éves felesége, Vali még azóta sem tudták feldolgozni imádott fiuk halálát.

Mátyás Balázs már kamaszként tudta, hogy szüleihez hasonlóan ő is rendőrként szeretne dolgozni. Azon a februári reggelen, ahogy minden más nap is, elköszönt szüleitől, és munkába indult. Ekkor még egyikük sem gondolta, hogy a fiút soha többé nem látják viszont élve.

Ahogy korábban az Origo is megírta, aznap éjjel a fiatal férfi garázdaság ügyében helyszínelő kollégái segítségére igyekezett Újpestre egy rendőrautó utasaként.

A Fóti út és Leiningen Károly utca kereszteződésében azonban karamboloztak egy másik rendőrautóval. A két kocsi olyan erővel csapódott egymásnak, hogy kirepült az autóból, és azonnal szörnyet halt.

Azzal, hogy valakit elítélnek majd, a mi fiunk nem támad fel, de akkor tudjuk mi is elengedni Balázst, ha lezárják az ügyet. Annak az autónak a sofőrjét meggyanúsították, amiben a fiunk ült, de a másik kocsi vezetőjét nem ismerjük, még a részvétét sem fejezte ki. Nekünk Balázs hős, nem halt meg, csak álmodni ment, nem hagyott itt senkit, csak előre ment. Sajnos a legjobb barátja vezette azt a rendőrautót... Az a fiú karácsonykor ott ült az asztalunknál, együtt sírtunk... Elvesztettünk egy életet, de azzal, hogy megbocsátottunk neki, visszaadtunk egy másikat, mert ő is tönkrement lelkileg" – mondta Balázs apja, aki nyugdíjas rendőrként még ma is dolgozik a szakmájában. 

Az egész családunk a hazát szolgálta, a legfiatalabb közülünk az életét is odaadta érte – tette hozzá a férfi, aki feleségével együtt elhatározta, hogy a gyerekük haláláért kapott sérelemdíjból létrehoz egy alapítványt, amellyel a munkabalesetben meghalt rendőrök családjait támogatják.

Bejegyezték már, és elkezdett dolgozni a Szolgálatteljesítés Közben Alapítvány, egy életet ugyan pénzzel nem lehet visszaadni, de Balázs így legalább tud segíteni, hiszen ezért is lett rendőr – mondta Zsolt, aki Balázs emlékére kopjafát állított a baleset helyszínén. A halála évfordulóján, szombaton éjjel 23:37-kor néma megemlékezést tartanak ott - írta meg a Blikk.