Esküvőboom volt Magyarországon 2019-ben

Happy beautiful bride outdoors. Wedding dress fluttering dress wedding bride beautiful fluttering hand woman bouquet female flowers grass happy love outdoors people romantic white wind adult beauty caucasian cloth dance honeymoon marriage park portrait sm
Happy beautiful bride outdoors. Wedding dress fluttering in the wind. Building in the background.
Vágólapra másolva!
Harminc éve nem látott mértékben nőtt 2019-ben a házasságkötések száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, előzetes adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A KSH, a házasság hete alkalmából kiadott közleménye szerint 2019-ben "esküvőboom" volt, szeptember végéig többen házasodtak össze, mint 2018 egészében.

Magyarországon a 1970-es évek közepétől csökkent azok száma, akik hivatalosan összekötötték az életüket. Az évtizedeken át tartó csökkenés 2010 után fordulatot vett, a házasságkötések száma 2010 és 2016 között csaknem másfélszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 36 ezren házasodtak, addig

tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent.

Figyelembe véve az átlagértékeket, a KSH becslése szerint 2019-ben akár a 64 ezres számot is átléphette a házasodók száma, amire csaknem 30 éve nem volt példa.

2019-ben akár a 64 ezres számot is átléphette a házasodók száma, amire csaknem 30 éve nem volt példa Forrás: Getty Images/iStockphoto/Nadtochiy Vladimir/Nadtochiy.Com

A KSH a magyarországi házasodási szokásokkal kapcsolatban azt írta, hogy 2018-ban a házasodó férfiak átlagos életkora mintegy 3 évvel volt magasabb a nőkénél:

átlagosan a férfiak 36,6, a nők 33,5 évesen álltak anyakönyvvezető elé.

Az első házasságkötés ennél fiatalabb korban történik:

a nők átlagosan 30,1, a férfiak 32,8 éves korukban mondták ki a boldogító igent.

Az először házasulók átlagos életkora 1990 óta mindkét nem esetén több mint 8 évet emelkedett.

A számokból az is látszik, hogy az első házasságot kötő férfiak és nők száma eltér egymástól,

gyakoribb, hogy újraházasodó férfi vesz el korábban még házasságban nem élő nőt.

Február 9-16. között tizenharmadik alkalommal rendezik meg a házasság hete rendezvénysorozatot, amely programjaival a családi köteléken belüli együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet.