A rekordok napja volt január 10-e az időjárás szempontjából Magyarországon: megdőlt az eddigi országos szélrekord, a budapesti napi melegrekord és a napi legalacsonyabb minimum hőmérséklet rekordja is.

A Kékestetőn hétfőn csaknem orkán erejű, 117,7 kilométer per órás szelet mértek, ami új rekordnak számít - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ez két kilométer per órával meghaladta az 1984-ben, Nagykanizsán rögzített eddigi rekordot, a 115,2 kilométer per órát. 

Budapesten belül Lágymányoson fújt a legerősebb szél:  86,8 kilométer per óra lett az új rekord, megdöntve ezzel az 1961-ben Budapest Országúton mért 86,4 kilométer per órás rekordot.

Viharos szél BudapestenFotó: Csudai Sándor - Origo

Lágymányoson ezen a napon nemcsak a szél volt rekord erősségű, itt volt a fővárosban a legmelegebb is. A fővárosi napi legmagasabb maximum hőmérséklet rekordja eddig 15,5 fok volt, amelyet a Gellért-hegyen jegyeztek fel 1925-ben. Ez a rekord dőlt meg tegnap, mivel Lágymányoson 16,3 fokot mértek. 

Emellett megdőlt a február 10-ére vonatkozó legalacsonyabb minimum hőmérséklet országos rekordja is: Babócsán mindössze 8,2 fokig süllyedt a hőmérséklet. A régebbi rekordot, 7,6 fokot Pannonhalmán mérték 1958-ban.