A Mental-For Csoport a „kuruzslótörvény” felülvizsgálatára kéri a jogalkotóktól

Vágólapra másolva!
A mentális segítő szakmák jogbiztonságának elősegítésében közreműködni kívánó, több szakmai szervezetet tömörítő Mental-For Csoport Konferenciát tartott 2020. február 7-én. A résztvevő szakemberek egyöntetűen kinyilvánították, hogy a jelenlegi bizonytalan jogi helyzet több ezer mentális segítő munkáját és a hozzájuk segítségért fordulók gyógyulását nehezíti.
Vágólapra másolva!

A felfokozott érdeklődést jól jelzi, hogy az eseményen a tervezetthez képest további termet kellett biztosítani a résztvevők számára. Ezenfelül sokan online követték a jogi helyzetet bemutató szakmai előadásokat és a kerekasztal beszélgetést, amelyre rengeteg kérdés érkezett a résztvevőktől.

Az önkéntesekből álló csoport létrejöttét, a konferenciát és a kérdéseket is a mentális segítőket érintő 2019/111-es törvény váltotta ki, amely eredetileg az egyes törvényeknek az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével, valamint a bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók tevékenységének visszaszorításával összefüggő módosítását célozza.

Ahogy a konferencia előadói felhívták a figyelmet:

az új szabályok elfogadásának napján több más törvény is módosult.

Ezek együttes olvasata, illetve különböző szabályok hiánya vagy ütközése bizonytalanná teszi, hogy milyen szolgáltatásokat nyújthatnak az intézményesített, bevett mentális segítő szakmák képzett művelői.

Forrás: Origo

A kerekasztalbeszélgetés résztvevői kitértek többek között arra, hogy a jogi bizonytalanság sokezer mentális segítő tevékenységet végző, vagy ahhoz kötődő módszereket is alkalmaz pszichológust, szakpszichológust, mentálhigiénés szakembert, művészetterapeutát, szocioterapeutát, párterapeutát, párkapcsolati tanácsadót, lelki gondozót, pszichodráma vezetőt, coachot, mozgás-, tánc- vagy sportterapeutát, krizisintervenciós központban dolgozót stb. érint, befolyásolva ezzel a hozzájuk fordulóknak nyújtott segítség megadását is.

Ezért a konferencia résztvevői és az őket tömörítő, a konferencián résztvevő szervezetek megállapodtak a további együttműködésben, és egy közös felhívást fogadtak el, amelyben kérik a jogalkotót a szabályozás mielőbbi felülvizsgálatára és ehhez felajánlják az együttműködésüket és a szakmai segítségüket is.