Karácsony Gergely főpolgármester kedden saját maga törte meg az általa „nácimosdatással" vádolt Hír TV ellen hirdetett nyilatkozatstopot - írta a Magyar Nemzet.

Nem bajom, hanem vitám van a Jobbikkal - törte meg a saját maga által a Hír TV ellen hétfőn meghirdetett nyilatkozatstopot Karácsony Gergely tegnap, amikor a hírcsatorna riporterének a kérdésére végül mégis válaszolt. A főpolgármester azért hirdetett kérészéletű bojkottot a Hír TV ellen, mert szerinte a televízió nem megfelelően tudósított a magyar és a német csapatok 1945-ös véres kitöréséről megemlékezőkről és az ellenük tiltakozókról.

Nem volt mindig ilyen finnyás Karácsony

Karácsony úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartja a Hír TV neonácikat mosdató eljárását.  A Párbeszéd társelnöke az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként nem volt mindig ennyire finnyás: 2019. október 2-án egy tüntetésen azt mondta, hogy „az újpesti jobbikos jelölt szemtanúja volt egy verekedésnek, és nem a résztvevője".

Karácsony Gergely hamar megtörte a bojkottját a Hír TV ellenFotó: Koncz Márton - Origo

A főpolgármester arra reagált, hogy kiderült, az újpesti ellenzéki összefogás jelöltje az a Szabó Balázs, aki egy verekedésbe keveredett, ahol tunéziai állampolgárok voltak a sértettek.  A néhány napja megszületett bírói ítélet elmarasztalta Szabót rasszista indítékú erőszak bűntettében, és két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását öt évre felfüggesztette. 

Szabó ellen folyik egy másik eljárás is, amelyben a vád szerint hátulról megrúgta és megütötte egy másik párt aktivistáját. A kettős beszéd kapcsán a Magyar Nemzet megkérdezte a főpolgármestert, aki úgy válaszolt: „A két ügyet nem lehet összemosni. Várjuk a Hír TV bocsánatkérését és a jogerős ítéletet a képviselő ügyében."

Nem ez az első eset, hogy a Jobbikot mentegeti Karácsony Gergely.

Karácsony folyamatosan mentegeti a Jobbikot

Egy évvel ezelőtt az ellenzéki politikus a Hír TV-ben azt mondta: nem tartja nácizmusnak a jobbikos Gyöngyösi Márton által kezdeményezett zsidólista felállítását. Akkor azt is elmondta, hogy nincs elvi problémája azzal, hogy a baloldal a szélsőjobbos párttal együttműködjön. Karácsony 2017 októberében azonban még úgy nyilatkozott, hogy a Párbeszéd a Jobbikon kívül mindenkivel tárgyal az összefogásról. 

Utólag az sem zavarta Karácsonyt, hogy Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője 2015-ben beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton. Azzal is megbékélt, hogy a jelenlegi egri polgármester, Mirkóczki Ádám vitatta a haláltáborokban megölt zsidók számát, amelyre jobbikos munkatársa azt írta: „Ne tagadd a holokausztot! Inkább támogasd!"