Az alapvetően balliberális The Guardian című lap interjút készített a Jobbik új elnökével, Jakab Péterrel. Jakab többek között azt állította: Soros Györgynek minden joga meg van hozzá, hogy úgy és arra költse el a pénzét Magyarországon, ahogy és amire ő szeretné. Karácsony Gergelyt is dicsérte, szerinte senki nem tudott volna nála jobb munkát végezni Budapesten. 

A The Guardian a budapesti Képviselőház épületében készítette el az interjúját Jakab Péterrel. A cikk szerzője emlékeztette rá az olvasóit, hogy néhány éve a Jobbik még Európa egyik legszélsőségesebb pártja volt, amelynek jelenlegi európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton 2012-ben – akkor még magyar országgyűlési képviselőként – listázta volna az Országgyűlés és a kormány azon vélhetően zsidó származású tagjait, akik szerinte rendelkeznek izraeli állampolgársággal (is).

Jakab PéterForrás: MTI/Mohai Balázs

Az újságíró arról is beszámolt, hogy a Jobbik egy nyíltan rasszista párt volt, amely együttműködött az azóta már betiltott Magyar Gárdával. A Gárda kapcsán kiemelte, hogy a szervezet terrorizálta a magyarországi roma közösséget.

A szerző külön megdicsérte Jakabot azért, mert az a megválasztása után kitette a pártból Kulcsár Gergely volt parlamenti képviselőt, aki arról ismert, hogy beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe. 

Ennek ellenére Kulcsár tagja maradhatott a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésnek, de erről a baloldali újságíró már nem tudósított. 

Helyette inkább kiemelte azt, hogy Jakab részben zsidó származású.

Az interjúban a Jobbik elnöke mindvégig ezzel a ténnyel próbálta meg igazolni döntéseit.

Többek között bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt azért, mert szerinte ő a 2015-ben kezdődő migrációs válság óta „gyűlöletet kelt" Soros György amerikai milliárdos ellen.

Jakab hangsúlyozta: Sorosnak minden joga megvan hozzá, hogy úgy és arra költse el a pénzét Magyarországon, ahogy ő szeretné. 

Majd hozzáfűzte, hogy nem szabad betiltani Soros tevékenységét Magyarországon. 

A későbbiekben Jakab dicsérte Budapest liberális főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt, azt állítva, hogy hivatali ideje alatt „senki nem tudott volna nála jobb munkát végezni a fővárosban". 

A Jobbik elnöke viszont egyetlenegy konkrét eredményt sem részletezett Karácsony eddigi munkásságából. 

A cikk szerzője röviden beszámolt a balliberális ellenzéki pártok és a Jobbik együttműködésének a módjáról a 2019. októberi önkormányzati választások kapcsán. Szerinte ez példaértékű lehet a 2022-es országgyűlési választásokra nézve is.

Jakabbal kapcsolatosan csupán egy negatív kritikát fogalmazott meg a lap, amikor emlékeztetett rá, a mostani pártelnök 2014-ben azzal vádolta a magyarországi zsidó közösség vezetőit, hogy a holokausztot anyagi haszonszerzésre használják, az antiszemitizmus elleni harc ürügyén pedig milliókat tesznek zsebre.