Ismét Vörsön szállt le Magyarország első gólyája - olvasható a község sajtóközleményében. A Kele névre keresztelt gólya Charlie-nak, a korábban a falu jelképévé vált gólyának a fiókája, aki 14 éven keresztül Vörsre érkezett vissza téli útjáról.

Február 11-én hajnalban érkezett meg az ország első gólyája Vörs településre. A Somogy Megyei községben ezzel egy hagyomány éledt újjá, ugyanis 14 éven át itt szállt le a tavasz első hírnöke, Charlie, a vörsi gólya. Charlie egész életében, 2011-ig a községen köszöntötte a tavaszt, azóta pedig a falu jelképévé vált: a helyiek szobrot állítottak emlékére. Később fiókái a közeli Tüskevár településre tértek haza, ami nem lehet véletlen: a vörsi fészek, ahol felnőttek, a Tüskevár ABC mellett helyezkedik el.

Forrás: Vörs/Farkas Dezső

Ide tért most vissza Charlie egyik fiókája, aki ismét birtokba vette a családi fészket. A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el: a Kele nevet kapta. Ugyanis Fekete István, vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember, közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére.
Sokat jelent számunkra, hogy ismét hozzánk érkezett meg Magyarország első gólyája. Charlie nemcsak a jó időt hozó madarunk volt, hanem a falu részeként tekintettünk rá. Reméljük, hogy utóda, Kele is hűséges lesz hozzánk és számára is azt jelenti majd Vörs, amit lakóinknak: az otthont, ahova mindig jó hazatérni. - mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere.

Ahogy kedden megírtuk, ugyanazon a napon Vassurányra is leszállt a helyi visszajáró vendég, Suri.