Miután kiskátét adott ki arról, hogyan kell tüntetni, megszervezi az első tüntetést Soros szervezete

Vágólapra másolva!
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az egyik szervezője a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt meghirdetett ellenzéki tüntetésnek - derül ki az esemény Facebook-oldaláról. Mint ismert, Soros György hazai szervezete éppen a napokban tett közzé egy tüntetési kiskátét, amelyben többek között azt részletezte, hogyan lehet egy város életét megbénítani.
Vágólapra másolva!

"A kormány képviselőinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe, törvénybe ütköző, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése!" - civil szervezetek ezzel a felhívással hirdettek február végére a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt tüntetést a Kúria elé.

Az esemény Facebook-oldalán szervezőként van feltüntetve a TASZ, az Idetartozunk Egyesület és a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!. A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezetet nem kell különösebben bemutatni, ugyanakkor az Idetartozunk Egyesület kapcsán mindenképpen érdekes lehet, hogy alaptőkéjét Soros György alapítványa, az OSF adta. A 2017 tavaszán bejegyzett roma jogvédő szervezet létrejöttét ráadásul Sorosék egyik pályázata biztosította. Az Idetartozunk Egyesület egyébként azon kevés szervezet közé tartozik, amelyeket Judith Sargentini volt európai parlamenti képviselő jelentésének elkészítése során meghallgatott.

A TASZ szerdán közösségi oldalán jelentette be, hogy csatlakozik a saját maga által szervezett demonstrációhoz.

A dolog érdekessége, hogy a civil jogvédő szervezet "Tiltakozz!" néven "tudástárat" hozott létre kormányellenes tüntetőknek. Ebben többek között azt taglalták, hogyan kell - a jogi határok feszegetésével - utakat lezárni, a forgalmat lebénítani, és magánterületen tüntetni. Legfőbb támogatójuk egyébként Soros György, akinek az alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 53 millió forinttal járult hozzá működésükhöz 2018-ban. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint ezzel a feszültségkeltés volt a TASZ célja, ami hosszú távon akár a társadalmi normarend sérüléséhez vezethet.

Mint ismert, a Kúria tavaly decemberi döntésével kártérítésre kötelezte a gyöngyöspatai önkormányzatot és az illetékes tankerületet. Ennek értelmében a kistelepülésnek 100 millió forintot kell fizetnie azoknak a roma családoknak, akiknek a gyermekeit "szegregáltan" oktatták a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Ezzel a helyi önkormányzat roppant kellemetlen helyzetbe került, hiszen az összeg kifizetésével minden bizonnyal csődbe mennének. A kormány egy áthidaló megoldással próbálja meg rendezni a feszült helyzetet: azt szeretnék elérni, hogy a bíróság által megítélt kártérítés összegét természetbeni juttatással, többek között oktatással is ki lehessen egyenlíteni.

Időközben kiderült, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kezdeményezett jogi eljárást az ügyben, amelynek a legfőbb támogatója a Soros Alapítvány és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet - Open Society Institute. A napokban pedig arról írtunk, hogy az elmúlt közel húsz évben több tízmillió forinttal segítette az amerikai milliárdos két szervezete a kártérítési pereket kezdeményező CFCF-et.