Gyárfás Tamás védekezése minden bizonnyal a mai napot is kitölti majd a bíróságon. Nem csoda, az egykor nagyhatalmú baloldali médiavállalkozót azzal vádolják, hogy ő rendelte meg Fenyő János megöletését. Az ügyészség szerint ő bízta meg Portik Tamást, hogy adjon utasítást a kivégzésre, amelyet később a szlovák bérgyilkos Jozef Rohác hajtott végre. Ha beigazolódik, hogy Gyárfás rendelte meg a gyilkosságot, akkor akár 15 évre is börtönbe kerülhet. Gyárfás, aki a vádirat szerint az üzleti harc miatt adhatott utasítást arra, hogy Fenyőt megöljék, mindent tagad. Kedden kezdődött ellene a tárgyalássorozat, akkor azt mondta, nem állt érdekében Fenyőt megöletni. Ez ellen azonban egy sor bizonyíték szól. És hangfelvételek is vannak, arról, ahogy a Fenyő-gyilkosságért korábban már elítélt Portikkal beszél. Azt már korábban lehetett tudni, hogy Portik valakinek a megbízására adhatott utasítást Fenyő megöletésére.

Ma is elegánsan, öltönyben, nyakkendőben érkezett a bíróságra Gyárfás Tamás. Egyelőre továbbra is szabadlábon védekezhet. Pedig, ha a vádak beigazolódnak, akár nagyon súlyos büntetést, 15 évet is kaphat. 

Gyárfás TamásFotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás Tamás a balliberális média ismert médiavállalkozója volt az 1990-es években. Legnagyobb vetélytársa pedig ebben az időben Fenyő János volt, aki többek között a Vico Rt.-t vezette.

A kilencvenes évek közepétől romlott meg igazán a kapcsolatuk az üzleti viták és a hatalmi harc miatt.

Novemberben az előkészítő tárgyaláson Gyárfás azt mondta, nincs mit beismernie. Ha másként tett volna, 12 év fegyházat kapott volna. Így azonban kedden elkezdődött a tárgyalássorozat, amelynek az elején Portik Tamás is ott volt. Őt már 

egy másik perben elítélték, és 13 évet kapott az Aranykéz utcai robbantás mellett a Fenyő-gyilkosság megrendelése miatt,  míg a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot életfogytiglanra ítélték jogerősen. Csakhogy akkor még a Fenyő János-gyilkosság felbujtója ismeretlen maradt.

Portik Tamás egy korábbi tárgyaláson, kommandósok gyűrűjébenFotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás Tamást később vádolta meg azzal, hogy a gyilkosságot ő rendelte meg. Több hangfelvétel is előkerült arról, ahogy erről Portikkal beszélget. A hanganyagon Gyárfás folyamatosan, mondhatni zavarba ejtően hízeleg az akkor már maffiózónak tartott Portiknak. A hanganyag legépelt változatát a Magyar Nemzet tette közzé.

"Portik: – Én azért csi..., nem, én azért csináltam meg azt a melót anno, részben, át... autószerelésért, mert elromlott, emlékszel, defektet kaptál.

Gyárfás: – Igen.

P.: – És engem hívtál föl, hogy cseréljem ki a gumit. Jó így?
Gy.: – Te mondtál dolgokat, hogy tudsz segíteni.
P.: – Igen.
Gy.: – Békét akarok, értsd meg.
P.: – Akkor várjál, egyszerűbb, mert én a sarkon elválok tőled, hogyha te azt mondod nekem, hogy nem akarsz nekem segíteni.
Gy.: – De én akarok neked segíteni.
P.: – El akarsz mindent felejteni.

Portik Tamás kódszavakkal emlékezteti Gyárfást arra, hogy ő szívességet tett neki, amiért viszonzást vár. A médiavállalkozó gyaníthatta, hogy felveszik a beszélgetést, ezért próbált kitérő válaszokat adni.

P.: – Nem, hát én azt gondolom, hogy én nekem te, ööö, ööö, én figyelj, én hat hónapot izzadtam azért, hogy ezt megcsináljam neked.
Gy.: – Borzalmas!
P.: – Hát én be tudom bizonyítani, Tamás, hogyha akarod.
Gy.: – Én elhiszem, elhiszem, de, de...
P.: – Neked örök életben börtön lesz, amíg élsz, börtönben leszel.
Gy.: – Én nem akarok börtönbe menni!
P.: – Pedig hidd el, van tíz házad, ha jól tudom, abból egész jó lesz egy három négyzetméteres zárka, hamar meg fogod szokni!
Gy.: – Miért? Azért mert te [?] csináltál?
P.: – Nem. Azért, mert te megbíztál engem egy feladattal, én ezt megoldottam.
P.: – Én azt kérdeztem tőled, hogy mi legyen az emberrel? Szétbasszuk? Erre te azt mondtad, hogy igen. Ne..., nem én tettem [?] ilyenek [?] most nehogy kitaláld a végén...
Gy.: – [Közbeszól.] Én úgy emlékszem, akkor, hogy...
P.: – ...és te mondtad nekem, hogy külön, hogy nem érted, hogy miért, de tönkre akarja tenni, el akarja venni tőled a tévét stb.
Gy.: – Így van.
P.: – Kivoltál. Látszik rajtad, látszik rajtad most, hogy például olyan pályán vagy, hogy az gusztustalan. Látszik az arcodon, látszik, hogy... Hát, a má' olyan gusztustalan, hogy pozitív értelemben, gusztustalanul jó pályán vagy, arra értem. Látszik rajtad, a megjelenéseden, jól nézel ki, nyugodt vagy, kiegyensúlyozott.
Gy.: – Mert te megoldottad.
P.: – Na! Hát most mondod, hogy megoldottam.
Gy.: – Mondod te, mondod te, de ő, ez oly módon jutott a tudomásomra, hogy közölted vele...
P.: – Igen.
Gy.: – Tehát van egy ilyen... [Nem érteni.]
P.: – Most ne hülyéskedj, Tamás, ha megbíztál vele, akko... csak gondoltál, hogy hátha nem?!
Gy.: – Most ez a megbízás, az értelmezés kérdése, én úgy láttam, hogy ez, ez, ez egy meglepetés!"

Az utolsó mondat arról árulkodik, hogy Portik elintézte Gyárfásnak Fenyő Jánost, ő pedig értelmezési kérdésnek tartja, hogy megbízta ezzel, vagy ajándékba kapta.

A felvételekről a mai tárgyaláson azt mondta, Portik bele akarja magyarázni, hogy ő bízta meg a gyilkossággal. Szerinte ezt bizonyítja, hogy Portik a saját kérdéseire felel. Igaz, arról nem beszélt, hogy ezeket a válaszokat ő nem javította ki.

Azt mondja, ő nem tudott arról, hogy felvétel készült. Ezt akkor tudta meg, amikor egy parkolóban egymás mellé álltak autóikkal, Portik odalépett hozzá, és a füléhez tett egy fülhallgatót, és lejátszott valamit. Akkor azonnal felismerte a saját hangját.

Gyárfás továbbra is abszurdnak nevezte, hogy ő adott megbízást Fenyő megöletésére. A beszédét ma is a terem középen álló asztal mellé ülve mondja, rengeteg jegyzet van nála.

Budapest, 1998. február 11. A II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját. MTI Fotó: Rózsahegyi TiborForrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

1997-ben Gyárfás Tamás a gyanú szerint először az éjszakai életből ismert Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő meggyilkolásával, aki 12 millió forintért ezt el is vállalta, a pénz felét előre elkérte.
Ezzel kapcsolatban ma Gyárfás azt mondta, Tasnádi amíg együtt élt a nőjével, foggal-körömmel védte, amint azonban terhes lett, és kiderült, hogy a gyerek nem tőle van, meg akarta öletni.

Gyárfás a tárgyalás végén ingerülten szakította félbe az ügyésznőt, amikor az egy indítványt akart tenni. Végül a bírónak, Póta Péternek kellett az egykori nagyhatalmú baloldali médiavállalkozót helyretennie.