Kocsis Máté: A bűnözőknek nem jutalomra, hanem büntetésre van szükségük

HARRACH Péter; KOCSIS Máté
Balatonfüred, 2020. február 13. Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a frakciószövetség kétnapos kihelyezett ülése után Balatonfüreden 2020. február 13-án. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP támogatni fogja a feltételes szabadlábra bocsátás szigorítására és a "börtönbiznisz" felszámolására vonatkozó igazságügyi minisztériumi előterjesztéseket, amelyek a tavaszi ülésszakban kerülnek majd az Országgyűlés elé - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonfüreden, a kormánypártok kihelyezett frakcióülését követően.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté azt a célt fogalmazta meg, hogy aki más életére tör, azt még jó magaviselet esetén se lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani.

Kezdeményezik továbbá a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát a gyermekelhelyezésre, a szülői felügyeletre és kapcsolattartásra vonatkozóan - tájékoztatott, hozzátéve: abban is egyetértés volt, hogy meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a frakciószövetség kétnapos kihelyezett ülése után Balatonfüreden Forrás: MTI/Vasvári Tamás

"A cél az tehát, hogy a bűnelkövetők szigorú büntetést kapjanak, ez alól ne tudjanak kibújni", a bajba jutottak, különösen a gyermekek, pedig minél szélesebb körű védelemben részesüljenek - mondta Kocsis Máté. A közelmúltbeli győri gyermekgyilkosság ügyében megjegyezte:

A frakcióvezető úgy folytatta: az emberek igazságérzetét szintén sértő "börtönbiznisz" is téma volt a frakcióülésen. Szavai szerint egy milliárdos üzletágról van szó, a fogvatartottak, köztük gyilkosok, rablók, csalók ügyvédek segítségével sok százmillió forintot perelnek ki az államból rossz börtönkörülményekre hivatkozva. Példaként említette, hogy

Kocsis: A bűnözőknek büntetésre van szükségük a börtönben

- mondta, megemlítve, hogy 2017-2019 között 8,6 milliárd forintot fizetett ki az állam ilyen címen. A kifizetések 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett, az ügyvédek pedig 15-40 százalékos sikerdíjjal dolgoznak - tette hozzá Kocsis Máté, aki az ügyvédek közül megnevezte Magyar Györgyöt, "aki a balliberális ellenzék egyik ikonikus alakja", és Karsai Dánielt, a Helsinki bizottság és a TASZ ügyvédjét. Kijelentette:

Kocsis Máté közölte: a balatonfüredi frakcióülésen felszólalt Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, majd tájékoztatást adott a képviselőknek mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus témájában, Varga Judit igazságügyi miniszter az igazságügyi törvénycsomagról, Gyopáros Alpár kormánybiztos a Magyar falu programról, Horváth László miniszterelnöki megbízott pedig a gyöngyöspatai iskolaügyről.

Harrach: Eddig a pontig marad az EPP-ben a KDNP

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a kereszténydemokratáknak fontos témák közül a tájékoztatón kiemelte a teremtésvédelmet, amely szavai szerint magában foglalja a klíma-, a természet- és a környezetvédelmet, valamint a fenntartható fejlődést.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a probléma keletkezése és megoldása is egyértelműen az emberben kereshető. A feltételes szabadságra bocsátás kérdésében Harrach Péter azt mondta: nem helyes, ha a társadalmi normák megszegését enyhe ítéletekkel erősítik meg.

A KDNP frakcióvezetője támogatásukról biztosította a szakképzés átalakítását, az egészségügyi béremeléseket és felújításokat, valamint

Azt is közölte, hogy a KDNP mindaddig marad az Európai Néppárt tagja, amíg nem történik a pártcsaládban olyan irányváltás, amely már vállalhatatlan.