Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel tekintette meg a határkerítést.

A kormányfő sajtónyilatkozatában kiemelte, nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. "Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségesek nélkül" - fogalmazott, megköszönve Szlovákia támogatását. Értékelése szerint a nemzetközi sajtó képei nem fedik a valóságot, ugyanis 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. 

Európában tilos ezt mondani, de ez egy megszervezett invázió - jelentette ki Orbán Viktor.

Százezren Európa kapujában

Elmondása szerint azért hívta ide szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a migrációs helyzet, 

radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma. 

"Idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak. Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába" - ismertette a számokat.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország hálás a szlovák kormánynak és miniszterelnöknek, mert mindig megkapta tőlük a szükséges segítséget, fontos munkát végeztek a szlovák rendőrök is. "Most megerősítettük a megállapodásunkat: ha ismét nő a nyomás a határon, számíthatunk Szlovákia segítségére" - jelentette be Orbán Viktor, hozzátéve, erre a baráti együttműködésre lehet közös jövőt építeni.

Röszke, 2020. február 13. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (b) sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án. Jobbra Denisa Saková szlovák belügyminiszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán a migránsrohamra emlékeztetett

"A határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, "bekopogtat", elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott - válaszolta a miniszterelnök újságírói kérdésre. Úgy látja, "ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet", de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. "Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe" - emlékeztetett.

A miniszterelnök megjegyezte, aki illegálisan lép be az ország területére, azt a rendőrök elkapják.
Kiemelte, hogy jó az együttműködés Szerbiával, amely nehéz helyzetben van, de közösen a helyzetet tudják kezelni. Elmondta továbbá, a titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását. "NGO-nak nevezett félig embercsempész-szervezetek" állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel" - magyarázta, kiemelve, a legtöbb konfliktus a szervezett csoportokkal van. Végül Brüsszelre kitérve azt mondta, a kerítésre egy fillért sem kaptunk tőlük, mert "mi rossz listára vagyunk felírva". "Magyarország elsőként épített kerítést, ezért "mi vagyunk a főbűnösök" - fogalmazott.

Röszke, 2020. február 13. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Peter Pellegrini szlovák kormányfő beszélget a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szlovákia kész a további együttműködésre

Peter Pellegrini hangsúlyozta, hogy ez a határszakasz a schengeni övezet déli határa is, ezért különösen fontos a védelme. "Veszélyes lenne, ha itt áttörnének a migránsok, ez Szlovákiának is komoly gondot jelentene" - mondta. Közölte, Szlovákia gondoskodik keleti határa védelméről Ukrajna felé, de a déli irány esetében Magyarország segítségére szorul. Az időjárás javulásával valóban egyre több migráns érkezik, Szlovákia területén is többet kapnak el, akiket embercsempészek hoztak - mutatott rá.

"Szlovákia kész a továbbiakban is a megfelelő erővel segíteni a határvédelem fenntartását, hogy visszatartsák a migránsokat" - húzta alá Pellegrini, aki szerint a kétoldalú kapcsolatok minden területen barátiak, és a két ország a határvédelemben is partner.