Újabb támadást indíthatnak Szerbia és Magyarország határátkelői ellen az észak-balkáni országokban tartózkodó migránsok pénteken. Az interneten „Valentin-napi menetként" meghirdetett esemény szervezői napok óta hangzatos üzenetekkel tüzelik a migránsokat, számolt be csütörtökön az osztrák Kronen Zeitung napilap internetes kiadása, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Pénteken újabb migránsmenet indulhat meg a szerb-magyar határon lévő átkelők felé, amelyet a jelenleg Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában lévő migránsok szerveznek. Az interneten „Valentin-napi menetként" meghirdetett esemény hangadói napok óta hangzatos üzenetekkel tüzelik a migránsokat a közösségi médiában, úgy mint „nem tűrhetjük tovább az elnyomást, nagyszerű győzelem lesz ez a bevándorlók és a szabadság számára" - számolt be csütörtökön a Kronen Zeitung osztrák napilap honlapja.

A lap annak kapcsán utalt a balkáni migránsáradatra, hogy szerdán Bécsben találkozott Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa. A megbeszélések fő témája a Földközi-tenger keleti részén, illetve a Balkánon kialakult migrációs nyomás volt. „Mindent meg kell tennünk az új migrációs hullám ellen a Földközi-tenger keleti részén. Szükség van egy jól működő uniós menekültügyi és migrációs rendszer felállítására, de ez csak az összes EU-tagország összefogásával lehetséges" – jelentette ki Nehammer.

A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Február 6-án mintegy félezer migráns – férfiak, nők és gyerekek – indult meg a szerbiai Kelebia közelében a szerb-magyar schengeni határ felé. A fenyegető megmozdulást a hangadók akkor is a közösségi médiában szervezték. Másnap hajnalban a szerb hatóságok a migránsokat buszokkal visszavitték a közeli befogadóközpontokba.