Február végéig lehet szavazni az Európai év fája magyar jelöltjeire

2020.02.14. 14:57

Február 29-ig lehet szavazni az Európai év fája elnevezésű verseny magyarországi jelöltjére, a kaposvári Szabadságfára. Romániát pedig a legendás Szeben megyei Ősöreg fenyő - Cibin őrzője képviseli a Brüsszelben meghirdetetett nemzetközi versenyen- számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.

A kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán álló kocsányos tölgyre bárki voksolhat a internetes oldalon - olvasható a somogyi megyeszékhely polgármesteri hivatalának az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Hozzátették, hogy Kaposvár a közösségi alapú környezetvédelmi és helyi fejlesztési projektek támogatásával foglalkozó, brüsszeli székhelyű Environmental Partnership Association által meghirdetett megmérettetést jó lehetőségnek tartja arra, hogy a Szabadságfán keresztül egész Európának megmutassa helyi értékeit, az igazi zöld várossá válás irányába tett lépéseit.

A Szabadságfát 1929. április 18-án ültették az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve, a csemete az Írott-kőről került Kaposvárra, a gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették- jegyezték meg. 

A kaposvári kocsányos tölgy, a Szabadságfa.Forrás: https://www.treeoftheyear.org/

Kitértek rá, hogy a fa az évek múltával csodálatos koronát növesztett, és mivel ott él, ahol az iskolai ünnepségeket tartják, több ezer berzsenyis diák életének vált a részévé.

A versenyt szervező Ökotárs Alapítvány korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy

a Szabadságfa tavaly októberben 4431 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa,

és jó esélyekkel vesz részt az Európai év fája versenyben is, ahol idén 16 ország fái vetélkednek egymással.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Tavaly a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött.

A tizedszer meghirdetett európai megmérettetésben,

akárcsak tavaly, most is két fára szavazhat mindenki.

A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Erdélyi jelöltre is lehet szavazni az Európai év fája versenyben 

Romániát egy legendás Szeben megyei, mintegy 500 éves közönséges jegenyefenytő képviseli, amely a Cibin-völgyben található. 

A Szeben megyei Ősöreg fenyő - Cibin őrzője.Forrás: https://www.treeoftheyear.org/

A legenda szerint élt egy pásztor, akinek volt 10 juha. Egy viharos napon a pásztor egy fenyő lombkoronája alá menekítette a juhokat, és elaludt. Amikor felébredt, a vihar elvonult, de a juhok eltűntek. A pásztor imádkozott, hogy megtalálja az elveszett állatokat. Amikor újra elaludt, és azt álmodta, hogy a fenyő nagyon magas és vastag törzsű lett. Mire felébredt, az álma valóra vált. A fiatal juhász felmászott a fenyő tetejére, és meglátta a juhokat a réten. Hazatérve elmesélte a falusiaknak ezt a csodát, akik úgy döntöttek, hogy megvédik a fenyőt.