A migráció szervezői minden módszert, technikát bevetnek a folyamatok irányítása érdekében - mondta Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója az M1 reggeli műsorában.

A migráció terén évek óta nem változik a metódus, ez egy állóháború, amelyből lassan el kellene mozdulni - fűzte hozzá.

Az illegális bevándorlás okozta állandó kitettség, fenyegetettség nem vezet jóra, ráadásul az érkezőket is megtévesztik, mivel indulásra biztatják, és azzal hitegetik őket, hogy az ellenállás megtörik majd, és eljutnak a választott országba - hívta fel rá a figyelmet.

A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án.Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Pontosan nem lehet tudni, hogy kik állnak a migrációs folyamat mögött - közölte, megjegyezve, hogy szerinte felderíthető szervezetekről van szó.

A szakértő véleménye alapjánaz állóháború leggyorsabb megoldása az lenne, ha felderítés révén felszámolnák a háttérből irányító szervezeteket. Hozzátette: a törvény lehetőség ad arra, hogy elítéljék azt, aki illegalitásra, bűncselekményre szólít fel, buzdít másokat.

Földi László kitért a hírek szerint a szerb-horvát határ felé tartó migránscsoportra is; azt mondta, a magyar határvédelem erősségét jelzi, hogy a szerb-magyar határnál történtek után ezúttal már a csoportok máshol próbálkoznak.