A balliberális többségű ferencvárosi önkormányzat elfogadta a kerület megszorításokkal járó költségvetését, amelynek alapján a szociális támogatások nagy része a korábbi összeg felére-negyedére csökken. Ez ellen tiltakozott Gyurákovics Andrea, a nagyobbik kormánypárt önkormányzati képviselője, akit Baranyi Krisztina ellenzéki polgármester ezért egyszerűen lehülyézett.

„Ez hülye!" – mondta Baranyi Krisztina a IX. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén, amikor a polgári frakcióban ülő Gyurákovics Andreánál volt a szó – írja a Magyar Hírlap.

A balliberális polgármester később azzal védekezett: véletlenül bekapcsolva maradt a mikrofonja.

Baranyi Krisztina polgármester és Döme Zsuzsanna alpolgármesterForrás: Facebook

A Fidesz színeiben megválasztott Gyurákovics Andrea a kerület költségvetésének tárgyalásán éppen arról beszélt,

a szociális támogatások jelenlegi mértékének megtartásához többek között fel lehetne használni a takarítógépre előirányzott harmincmillió forintot, tekintve, a polgármester többször is nyilatkozott arról, hogy a kampányban megígért eszközt már beszerezték.  

A Baranyi Krisztina által benyújtott költségvetés felére-negyedére csökkenti az iskolakezdési, az időseknek járó, a lakásfelújítási, a játszótérépítési, a tömeg- és diáksport-támogatásokat, ám a helyi Fidesz–KDNP-frakció szerint a 2019-es nagyságrendek tarthatóak lennének, s ehhez konkrét átcsoportosítási lehetőségeket is javasoltak.

Erre az ellenzéki polgármester – a hülyézés mellett – úgy reagált: ez egy „pofátlan" előterjesztés.

Mindenesetre a Baranyit támogató balliberális képviselők – annak ellenére, hogy korábban a bizottsági üléseken elutasították az előterjesztést –, végül megszavazták a költségvetést.

Nyilvánvalóan megzsarolták a polgármestert azzal, hogy ha az ő kéréseik nem kerülnek be a költségvetésbe, akkor nem támogatják, és célt értek – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gyurákovics Andrea.

A hülyézéssel kapcsolatban kijelentette: a stílus maga az ember. Sérti az ülés méltóságát Baranyi viselkedése, a költségvetés tárgyalása komoly dolog, ennek ellenére most is folyamatosan alpolgármesterével, a kutyapárti Döme Zsuzsanna „Suzival" vihorászott, illetve a hozzászólókat minősítgette. Akkor is alpári módon reagált, amikor felvetették, továbbra sem ismert 2014 előtti életrajza. A reakciója alapján valószínűleg titkol valamit a mindig az átláthatóságról beszélő polgármester – közölte Gyurákovics.

Azzal kapcsolatban, hogy Baranyi javaslata alapján egyes utcákban (Ferenc körút, Ráday utca, Üllői út) a korábbi 23 óra helyett 24 óráig tarthatnának nyitva a vendéglátó egységek, a fideszes képviselő közölte, 2015 óta van hatékonyan működő, a nyitva tartást szabályozó rendelet Ferencvárosban, eszerint pénteken és szombaton éjfélig, más napokon 23 óráig engedélyezett a nyitvatartás. A módosítási szándék azt jelzi, a polgármester komolyan gondolta azt a nyilatkozatát, hogy szívesen látná a bulinegyedből kiszoruló vendéglátó helyeket – jegyezte meg Gyurákovics, hozzátéve: Baranyi azzal érvel, ezekben az utcákban már nem élnek valódi helyi lakosok, csak turisták laknak, ezért esze ágában sincs megkérdezni a ferencvárosiak véleményét.