Varga Judit: A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi

2020.02.17. 14:47

A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn.

Varga Judit azt mondta, hogy még ma az igazságtalan gyakorlatnak véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel.

Varga Judit, igazságügyi miniszter.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.

A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg - mondta Varga Judit, aki hozzátette, hogy 

a börtönviszonyok miatti kártalanítási perekben eddig 12 ezer 680 határozat született,

és 9 milliárd forintnyi adófizetői pénzről rendelkeztek.

Ennek azonban csak a 10 százaléka került a sértettekhez.  Az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, és a sértettek, az áldozatok és a hozzátartozók jogait helyezze előtérbe - nyilatkozta a miniszter, aki azt is megjegyezte, hogy emellett a kormánynak szándéka továbbá, hogy minél előbb javuljanak a büntetés-végrehajtásban a körülmények, és szűnjön meg a zsúfoltság. A kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás, vagy a jogosult számlájára.