Niki és Szandi, egy kecskeméti testvérpár a nagymamával indult bevásárolni vasárnap reggel. A gyerekek soha többé nem értek haza. Az idős asszony ugyanis a sínekre hajthatott a tilos jelzésnél. Erzsikét mindenki gondos nagymamának ismerte. 

Ahogy írtuk, a 62 éves Á. Mihályné Erzsike a katonatelepi vasúti átjáróban, a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre, ahol karambolozott a Budapest felől érkező vonattal. Az ütközés ereje széttépte a régi, piros Suzukit. 

A hátsó ülésen utazó 8, illetve 11 éves kislányok a helyszínen szörnyethaltak. 

A szemtanúk elmondták, még ők is sokkot kaptak a látványtól, ami a helyszínen fogadta őket. A vonat közel 100–120 kilométeres sebességgel érkezett, és szó szerint szétesett az autó. 

A vonat kettészakította az autót, mintha csak papírból lett volna, a két darab közel 50 méterre feküdt egymástól.

Vonattal ütközött autó kettészakadt maradványai egy kecskeméti vasúti átkelőhelynél 2020. február 16-ánForrás: MTI/Donka Ferenc

Sosem fogom elfelejteni ezt a látványt. Biztosak voltunk benne, hogy ezt senki nem élte túl – mesélte a Borsnak egy helybéli. Az autót vezető asszony azonban súlyos sérülései ellenére túlélte a balesetet, sőt, a saját lábán szállt ki a kocsiból, és sikoltozva szólongatta a gyerekeket. 

"Imádta az unokáit, de Nikikét és Szandikát szinte a saját gyerekeiként szerette. Sosem vezetett felelőtlenül, egyszerűen nem értjük, hogyan történhetett, hogy a sínre hajtott a pirosnál – mondta a család egyik ismerőse. Erzsikét azóta a megyei kórházban ápolják, az asszony sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Horváth Erika azt mondta, hogy a kislányok a nagymamájukkal bevásárolni indultak vasárnap reggel, és hazafelé érte őket a végzetes tragédia. 

A vasúti átjáróban ugyan nincs sorompó, viszont a fényjelzés a baleset idején is működött, emellett előjelző tábla is figyelmeztet az átjáróra. Ezt a MÁV munkatársai is megerősítették.

"Valóban nincs sorompó, így hajthatott a sínekre Erzsike, van viszont jelzőlámpa, ami egyértelmű. Sajnos nem ez az első baleset és tragédia itt, valószínűleg sokan meggondolatlanul is áthajtanak. Ez nagyon nagy hiba – mondták a környékbeliek, akik már több borzalmas balesetnek is szemtanúi voltak.

A család a tragédia óta vigasztalhatatlan, az anya teljesen összetört, amikor megtudta, mi történt.  

Rozika azóta szinte zombiként járkál, teljesen sokkot kapott. Mikor értesítették őt a történtekről, összeroppant, zokogva rohantak a helyszínre.  Nem tudjuk, hogyan éli túl ezt az egészet, reméljük, hogy a többi gyermek tartja benne a lelket, és mi is biztatni fogjuk, hogy értük érdemes lesz élni. Ha ők nem lennének, attól félnénk, hogy feladja, és beleroppan a lányok halálába. Így is félünk, hogy valami meggondolatlanságot csinál. Erzsike gyakran volt a lányokkal, nem volt ritka, hogy sokat mentek együtt mindenfelé. Szegény Niki és Szandika, tündéri kislányok voltak, egyszerűen nem tudjuk elhinni, hogy többé már nincsenek. Imádták egymást, és a többi testvérüket is, az anyukájuk szeme fényei voltak mindketten - mondta el alapnak az egyik rokon.