Gyurcsány Ferenc egykori kommunikációs tanácsadója és minisztere a legnagyobb nyertese azon szerződéseknek, amelyeket az elmúlt 20 hónapban kötött a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója. A szerződések alapján Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám cégei több mint 100 millió forinthoz jutottak. Mindezek mellett Kálmán Olga, Czeglédy Csaba és a Pa-dö-dö együttes sem járt rosszul. 

A Gyurcsány-kormány idejéből ismert két régi bizalmas, Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám érdekeltségei kapták a legtöbb pénzt a DK frakciójától. A 9 fős DK-s képviselőcsoport összesen 164 szerződéssel megközelítőleg 240 millió forintot költött a 2018-as országgyűlési választás óta - írta a HVG. 

Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadóival és minisztereivel sok szerződést, nagy értékben kötött a DK-frakciójaForrás: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsány egykori kommunikációs tanácsadója a nagy nyertes

Ennek az összegnek a jelentős részére egymással párhuzamos feladatokra három olyan vállalkozás kapott megbízást, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek a DK-elnök régi barátjához, volt kommunikációs tanácsadójához, az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz.

Az egyik ilyen a Big Data Analytics Kft, amelynek Dessewffy 2005-ös alapítása óta a tulajdonos-ügyvezetője. A cég 2019 márciusa és júniusa között – vagyis nagyjából az EP-választási kampány idején – négy hónapra 32,9 millió, tehát havi közel 8 millió forintért szerződött a képviselőcsoporttal. 

100 millió a barátoknak

2019 elejétől júniusáig tartó időszakra szólt az SGP Analytics Kft. megbízása is, 38,5 millió forintért. A cég feladata részben átfedi, részben kiegészíti a Big Datáét. Az Újlengyelbe bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője a kft. 2019-es név- és tulajdonosváltásáig az a Suga Gábor Patrik volt, akinek másik cége, az ugyanezen címre bejegyzett Marketing and Analytics Kft. 2019 júliusa és decembere között 25,3 millió forintért szintén nemhogy hasonló, hanem teljesen azonos feladatokra szerződött a DK-frakcióval. A frakció tavaly decemberben egy újabb, ez év januárjától júniusig szóló megbízást is kötött a céggel, a korábbiaknál is magasabb összegért, 43,1 millió forintért. 

Ficsor Ádám cégei a DK pénzosztásának az egyik nagy nyerteseiForrás: MTI/Földi Imre

A cég ügyvezető-tulajdonosa a miskolci Suga Gábor Patrik, akihez fiatal kora ellenére 14 cég köthető közvetlenül. A Marketing and Analytics Kft.-vel azonos címen működő másik cégben, a Smart Data Solutions Kft.-ben 2016 és 2018 között tulajdonos volt a már említett Dessewffy Tibor, és Gyurcsány Ferenc másik régi bizalmasa, egykori miniszterelnöki kabinetfőnöke, Ficsor Ádám is. 

A Big Data, a Marketing and Analytics és az SGP Analytics hármasának összességében csak 2019 végéig közel 100 millió forintot fizetett ki a DK-frakció. 

Több mint 10 millió forint Czeglédy Csabának

Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a képviselőcsoport. A két fővárosi DK-s polgármestertől is megbízást kapó egykori MSZP-s politikus irodája havi 700-700 ezer forint + áfás díjazásért dolgozik.  Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is.

Czeglédy Csaba több mint 10 milliós szerződésnek örülhetettForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ennyiért dolgozott Kálmán Olga Gyurcsányéknak

A DK tavalyi előválasztáson alulmaradt főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga cégét tavaly szeptembertől decemberig havi 509 ezer forint + áfáért foglalkoztatták képviselői tevékenységről készült videók forgatásához és azok utómunkálataihoz kapcsolódó tanácsadásért. Két, egy hónapos szerződéssel 1, illetve 1,8 millió forintot fizetett emellett a DK-frakció 2018-ban a Költségvetési Felelősségi Intézetnek, 11 hónapon át havi 100 ezer forintot a Pa-dö-dö-tag Lang Györgyi és Falusi Mariann Córesz II. Kft.-jének sajtófigyelésre, miközben postai szolgáltatásokra 21, autóbérlésre pedig 18 hónapra 3,74 millió forintot.