Magyarország jól felkészült a koronavírus-járványra

Tokió, 2020. február 18. Védőmaszkot viselő gyalogosok Tokióban 2020. február 18-án. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1868-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. MTI/AP/Jae C. Hong
Vágólapra másolva!
Magyarországon továbbra sincsen koronavírussal fertőzött beteg, ennek ellenére a kormány minden helyzetre fel van készülve. Az operatív törzs már hetek óta működik, valamint egy akcióterv is életbe lépett. A járvány körülbelül 70 ezer emberre terjedt át, és közel 1800-an haltak meg miatta. A WHO adatai szerint már csak Dél- és Közép-Amerikában nem jelent meg a vírus.
Vágólapra másolva!

- szögezte le hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere azt is elmondta, hogy kidolgoztak egy 28 pontos akciótervet az esetleges járvány esetére.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Soós Lajos

A járványt illetően fontos hangsúlyozni, hogy

Magyarországon jelenleg nincs fertőzött,

a minisztérium pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel, és akciótervet határoztak meg.

Ennek részeként

  • szakmai eljárásrendet dolgoztak ki az egészségügyi intézményeknek
  • meghatározták a megelőzés rendszabályait
  • kialakították a vírus közvetlen kimutatásának módszerét
  • felmérték az intézmények védőeszköz-igényét
  • további beszerzéseket indítottak el
  • a kijelölt határátkelőhelyeken a rendvédelmi szervek folyamatosan szűrik az országba belépő fertőzésgyanús utasokat
  • a budapesti repülőtéren vírusölő szerrel takarítanak
  • kézfertőtlenítőket helyeztek ki
  • továbbá a Kínából érkezőket hőkapuval ellenőrzik.

Ezen kívül

a kormány odafigyel, és igyekszik segíteni minden magyarnak, akik a koronavírussal érintett területeken tartózkodnak, vagy tartózkodtak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban megszervezte hét magyar hazaszállítását is,

akik a kötelező karantén után már haza is mehettek. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hétfőn elmondta, hogy

semmilyen tünetet nem mutattak a Dél-pesti Centrumkórházban két hétig karanténban tartott magyarok, a Covid-19 koronavírus által okozott fertőzöttség nem igazolódott.

A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a hazai lakosságot is megfelelően tájékoztassák a járvánnyal kapcsolatos fejleményekről, miközben a hatóságok már több esetben felléptek a rémhírterjesztőkkel szemben, valamint az uniós egészségügyi szervekkel is szorosan együttműködnek.

Magyar nyelvű internetes oldalakon olyan valótlan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember is megfertőződött a kínai eredetű koronavírussal, fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt. A több tucat "kamuportál" és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai. A hatóságok több helyen végeztek kutatásokat, és számos informatikai eszközt lefoglaltak. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben.

Mit lehet tudni eddig a vírusról?

A kínai egészségügyi hatóságok adatai szerint a fertőzöttek száma az országban átlépte a 70 ezret, a halálos áldozatok száma pedig körülbelül 1800 fő. A legtöbb fertőzött és halálos áldozat a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban van, ez Hupej tartomány legnépesebb városa, és egyben székhelye is. A tartomány vasárnap a már eddig is rendkívüli szigorítások mellett utasította a városokat, hogy zárják le az utakat magánemberek járművei előtt.

Az 58 milliós tartomány lakói nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat,

ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet.

Korlátozni fogják továbbá az emberek számát az üzletekben, és a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására.
A tartományban már bezáratták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet, a gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak személyes adatait és elérhetőségeit.

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott, dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. Forrás: MTI/AP/NIAID-RML/-

Az első hírek még december végén érkeztek Kínából, miszerint egy korábban emberben még nem azonosított koronavírustörzs jelent meg Vuhanban, ahol a tartományi vezetés december 31-én beszélt arról, hogy néhány tucat embert kezelnek influenzára emlékeztető tünetekkel. Pár nappal később pedig kutatóknak sikerült azonosítaniuk az új vírust, aminek tünetei között van a láz, a száraz köhögés és a légszomj is, miközben a vérben a perifériás fehérvérsejtek száma csökken, a mellkas röntgenfelvételén gyulladásos változások jelentkeznek és tüdőgyulladást okoz.

Emberről emberre terjed a közönséges megfázáshoz hasonlóan, akár tüsszentéssel is.

A kínai állami média január 11-én jelentette az első ismert halálos áldozatot, aki egy 61 éves nő volt, egyben gyakori vendége a kiindulópontnak számító vuhani piacnak.

A WHO január 20-i adatai szerint az első, Kínán kívül fertőzéseket Japánból, Dél-Koreából és Thaiföldről jelentették, az Egyesült Államokban egy nappal később, egy 30 éves férfit diagnosztizáltak a kórral, aki nem sokkal korábban tért haza Vuhanból.

A Boston Consulting Group (BCS) nemzetközi tanácsadó társaság összeállításában kiemelte, hogy Kína központi szerepe miatt az autógyártásban rendkívül gyors és mélyreható következményekkel jár a vírus terjedése. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban a többi között a Honda, a Nissan, a General Motors és a Renault üzemeltet gyárat helyi partnerekkel együttműködve. Valamennyi céget együttvéve 13 autógyár működik a tartományban. Ezekben tavaly 1,987 millió autót, vagy egyéb - 6 tonnánál kisebb saját tömegű - gépjárművet gyártottak, ami a teljes kínai termelés 8 százaléka.
Hupej az autóipari beszállítók körében is kedvelt telephely, a tartományban az ágazat több mint 700 vállalata folytat termelést, főleg exportra. Azonban a járvány miatt nem csak Hupejben akadozik a gyártás. A BSC elemzése szerint a kínai autóipar több mint 60 százalékát sújtják közvetlenül a koronavírushoz köthető korlátozások, fennakadások.

Miközben a járvány megállíthatatlanul terjedt, és a kínai hatóságok arra figyelmeztették a 11 milliós város lakosságát, hogy ne utazzanak, január 23-án már kénytelenek voltak mindennemű tömegközlekedésről leválasztani Vuhant: felfüggesztették a teljes tömegközlekedést, a vonatközlekedést, a buszjáratokat, illetve a repülőgépes és hajóutakat is. Ezen a napon már 17 halottja volt a koronavírusnak, világszerte pedig 570-en fertőződtek meg.

Egy héttel később, a látványos terjedés miatt a WHO kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet. Ezzel párhuzamosan, január 31-én az Egyesült Államok légitársaságai, köztük a Delta Air Lines, az American Airlines és a United Airlines is felfüggesztette járatait az USA és Kína szárazföldi területei között. Az amerikai kormány pedig felfüggesztette a beutazást minden olyan magánszemély esetében, aki az azt megelőző két hétben Kínában járt.

Az első, Kínán kívüli halálos áldozat február másodikán egy 44 éves férfi volt a Fülöp-szigeteken, vele együtt ekkor már több mint 360-an haltak meg a járványban.

Az új típusú koronavírus okozta járvány hatásai éppen akkor érték a világgazdaságot, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi viszály csendesedése és a globális ipari szektor élénkülésének első jelei a növekedés stabilizálódását ígérték - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében. Egy másik nagy londoni elemzőközpont, a Capital Economics ugyancsak hétfőn bemutatott tanulmánya a kínai hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésű csökkenését valószínűsíti az idei elő negyedévben.

Február 5-én karantén alá helyezték a Diamond Princess nevű óceánjárót, a fedélzetén 3600 emberrel, a japán kikötővárosnál, Jokohamánál. Vasárnap Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió reggeli műsorában azt közölte, hogy az üdülőhajón addig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 lelete pozitív lett. Hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes. A hajóról a legfrissebb hírek szerint már elkezdték elszállítani az embereket, hétfőn például már 340 amerikai állampolgár volt útban hazájába azt követően, hogy átestek a vizsgálatokon. A tünetmentesnek ítélt utasokra újabb 14 napos karantén vár két texasi és egy kaliforniai szövetségi intézményben. Az evakuált utasok között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt.

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 16-án. Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Ehhez kapcsolódóan karanténba kerül az a hazatért két magyar is, akik február 1-14. között tartózkodtak az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva.

Február 10-én a koronavírus áldozatai száma meghaladta a 2002-2003-as SARS-járványét, ekkor ugyanis már 908-an haltak meg, míg a SARS-tól 774-en. Utóbbi egyébként világszerte 34 országban 8096 megbetegedést okozott, és ennek 9,6 százaléka volt végül halálos kimenetelű. Csak összehasonlításképp: ezen a napon már több mint 40 ezer koronavírusos fertőzöttről érkeztek a hírek. Február 11-én pedig már át is lépte a halottak száma az ezret.

A kínai politikai vezetés a járvány nem megfelelő kezelése miatt elkezdte leváltani a tartományi és a városi vezetőket, nem mellesleg azért is, mert február 13-án már napi rekordot jelentettek a hatóságok a fertőzés terjedését illetően: 24 óra alatt ugyanis 14 840 új esetet jegyeztek fel Hupejben. A járvány gócpontjának számító tartományon kívül azonban az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár két hete folyamatosan csökken: a február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt területen kívülről.

Ezzel együtt a vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

Európában az első áldozat egy 80 éves, Hupej tartományból érkezett kínai nő volt Franciaországban február 14-én. Az országban 12 fertőzött volt már akkor, közülük négyen meggyógyultak. Ugyanezen a napon Tajvanon is meghalt az első ember a vírustól. A hatvanéves taxis az elmúlt időben nem járt külföldön, a hatóságok vizsgálják, hogyan fertőződött meg. Február 3-án került kórházba légzési elégtelenséggel, végül tüdőgyulladást állapítottak meg nála.

Február 14-e még egy szempontból fontos nap a koronavírust illetően: ezen a napon jelentették az első fertőzöttet Afrikából, egészen pontosan Egyiptomból. A hírek szerint egy külföldi a beteg, többet azonban nem árultak el róla.

Február 15-ig a kínai egészségügyi hatóság beszámolója szerint 9 ideiglenes kórházat nyitottak meg csaknem hétezer beteg számára Hupej tartományban. Jelenleg 5600 koronavírusos beteget ápolnak ezekben a kórházakban, amelyeket iskolaépületekben, kiállítási csarnokokban alakítottak ki. Csak olyan pácienseket fogadnak bennük, akiknek enyhe tüneteik vannak.

A WHO február 17-i adatai szerint a koronavírus már csak Dél- és Közép-Amerikában nem jelent meg.

A WHO február 17-i adatai szerint a fenti országokban jelent meg eddig a vírus. Minél nagyobb a piros kör, annál több az igazolt fertőzés (a bal alsó sarokban számokkal is arányosítva). Forrás: WHO

Nem csökken a vadállatok iránti kereslet

Az elmúlt két hétben csaknem 700 embert tartóztatott le a kínai rendőrség az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bevezetett, a vadállatok befogására, értékesítésére és elfogyasztására vonatkozó ideiglenes korlátozás megsértése miatt. A Kína-szerte lakóházakra, éttermekre és sebtében felhúzott piacokra kiterjedő razziák során majdnem 40 ezer állatot, köztük mókusokat, menyéteket és vaddisznókat foglalt le a rendőrség.

Mindez azért is furcsa, mert

a kutatók először azt hitték, hogy kígyótól terjedhetett át az emberre, ma viszont már valószínűbb, hogy denevértől.

A kínai bankok is mindent megtesznek a járvány megfékezéséért. A Guardian például arról számolt be, hogy a pénzintézetek UV-fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik, és 14 napra karanténba zárják még a bankjegyeket is. Ezzel párhuzamosan a kínai jegybank azt is bejelentette, hogy folyamatosan nyomtatják az új bankjegyeket is.