Kásler Miklós: Magyarországon nincsen fertőzött, a kormány időben felkészült

2020.02.17. 15:23

A koronavírusról szóló hírek hatására a kormány rögtön megkezdte a felkészülést, operatív törzs jött létre a belügyminiszter vezetésével – mondta Kásler Miklós napirend előtti felszólalásában a Parlamentben. Az emberi erőforrások minisztere közölte, hogy kidolgoztak egy 28 pontos akciótervet az esetleges járvány esetére.

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött - mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában.

A tárcavezető kifejtette: a minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel és akciótervet határoztak meg.

Az intézkedések között említette, hogy szakmai eljárásrendet dolgoztak ki az egészségügyi intézményeknek, meghatározták a megelőzés rendszabályait, kialakították a vírus közvetlen kimutatásának módszerét, felmérték az intézmények védőeszköz-igényét, további beszerezéseket indítottak el, a kijelölt határátkelőhelyeken a rendvédelmi szervek folyamatosan szűrik az országba belépő fertőzésgyanús utasokat, a budapesti repülőtéren vírusölő szerrel takarítanak, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, továbbá a Kínából érkezőket hőkapuval ellenőrzik.

Budapest, 2020. február 17. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. február 17-én. MTI/Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

Megjegyezte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatot tart a járvány által érintett területeken tartózkodó magyarokkal, valamint koordinálta hét magyar hazaszállítását, akiket azóta hazaengedtek.

Kásler Mikós kitért rá: a lakosság tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak, a média segítségével naprakész információkat biztosítanak mindenkinek. Az Emmi tájékoztatta az európai uniós egészségügyi biztost az intézkedésekről, és részt vettek az uniós egészségügyi miniszterek legutóbbi rendkívüli ülésén - közölte.

Beszélt arról is, hogy a hatóságok már több esetben felléptek a rémhírterjesztőkkel szemben. A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírussal kapcsolatos védekezést. Fertőzött továbbra sincs Magyarországon - tette hozzá.