Gyurcsány százmilliókat vesz ki a cégeiből, de közben a szegénységről értekezik

2020.02.17. 16:01

Gyöngyöspata, a romák felzárkóztatása, a magyar gazdasági növekedés és az uniós költségvetés is téma volt napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Megsebződött az igazságérzet Gyöngyöspatán – mondta Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. Emlékeztetett arra, hogy éppen azok kaptak kártérítést, akik miatt 86 gyereket el kellett vinni más településre. A képviselő szerint a kártérítési per egy olyan modellt léptet életbe, hogy azok kapnak jutalmat, akik nem tanulnak és zavarják az órát. A pénz ígéretével csábították bele a szülőket és a gyermekeket ebbe a perbe – tette hozzá. Úgy látja, az egész per célja, hogy az egész országra bizonyos körök ráragasszák a rasszizmus bélyegét.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta, hogy éppen az elhangzottak miatt van szükség a nemzeti konzultációra. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint külföldről pénzelt szervezetek indították el a pert, és a fő kérdés, hogyan lehetne olyan megoldást találni, amely mindegyik félnek jó. Ez a kormány volt az, amelynek a munkája révén a felére csökkent a romák munkanélküliségi rátája.

Gyurcsány és a szegénység

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy szerinte kevés az orvos és a tanár. Dömötör Csaba válaszában azt mondta, hogy mára egyértelműen a DK vezetője lett a baloldali ellenzék vezetője. A háttérből mindenképpen irányítani akar Gyurcsány – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány „legfőbb eredménye" a fizetős egészségügy, az elszegényedés és a privatizáció volt. Dömötör Csaba képmutatónak nevezte, hogy miközben évente többszázmilliós osztalékot vesz fel Gyurcsány a cégeiből, addig a szegénységről papol. Magyarország 2010 előtt a vesztesek közé tartozott. Míg a Gyurcsány-korszakban két százalékkal csökkent a gazdaság, most 5 százalékkal nőtt – mondta Dömötör. Tintásság ügyében pedig pont öntől nem kérünk kioktatást
– tette hozzá az államtitkár.

Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék vezéreForrás: MTI/Kovács Tamás

Sokan nevettek Jakab Péteren

A Jobbik változtatott a politikáján – jelentette ki Jakab Péter, a párt frakcióvezetője az Országgyűlésben. Szavait hatalmas nevetés követte, ami megismétlődött azt követően, hogy Jakab kijelentette, hogy ő a garancia az elszámoltatásra. Dömötör Csaba válaszában közölte, a Jobbik a nemzeti oldalról a baloldalra állt át. Csak a nyers hataloméhség tartja össze az ellenzéket– mondta az államtitkár. Dömötör Csaba felidézte az ózdi polgármester "magánuszodázását". Az utóbbi jól mutatja, hogy mennyire áll a nép pártján a Jobbik – tette hozzá. Azokkal kötött paktumot a Jobbik, akik egyszer már a tönk szélére taszították az országot – mondta a politikus.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Szabó Tímeának (Párbeszéd) válaszolva azt mondta, hogy a kormány kész együttműködni minden megválasztott polgármesterrel és országgyűlési képviselővel. Szólt arról is, hogy a magyar gazdasági növekedés 4,9 százalék volt, a romák körében pedig a felére csökkent a munkanélküliség. Az előbb említett adatok egyértelműen cáfolják a Párbeszéd frakcióvezetőjét – tette hozzá. Kiemelte, hogy az uniós költségvetési tárgyalások esetében minden országban a kormány és az ellenzék együtt küzd a nemzeti érdekek mellett. Mikor várhatunk Önöktől olyat, hogy végre egyszer nem pártérdekben, hanem nemzeti érdekben gondolkoznának? – tette fel a kérdést Orbán Balázs.