Nagybaracska közelében február 17-én 0 óra 55 perckor a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség járőrei igazoltatni akartak egy szerb autót,

aminek a sofőrje megállás nélkül, nagy sebességgel továbbhajtott.

Alig öt perccel később és néhány kilométerrel távolabb azonban a Készenléti Rendőrség járőrei megállították a kocsit, és elkérték a vezetőjének, egy 48 éves szerb férfinak az iratait.

Az autóban a sofőrön kívül öt utas ült, akik sem a személyazonosságukat, "sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni". Ők az egyenruhások kérdésére szír állampolgárnak vallották magukat.

A jármű szerb állampolgárságú sofőrje a gyanú szerint

migránsoknak akart segíteni abban, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak.

A sofőrt a járőrök a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre vitték. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a férfi ellen, akit a gyanúsítottkénti kihallgatása után őrizetbe vettek, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat, meghallgatásuk után, a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.