Az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma nem hosszabbítható meg, hanem egy teljesen új művelet indul annak márciusi lejártát követően - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, amely légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával történik.

Magyarország az osztrák és az olasz álláspont mellett hangoztatott véleménye szerint a hajók bevetése ösztönző lehet a migrációs folyamatok tekintetében, ami azt jelenti, hogy egy ilyen művelet könnyen mentő műveletté válhat - húzta alá.

Az új művelet nem jelenthet újabb ösztönzést és vonzerőt az Európába irányuló illegális migrációs folyamatok vonatkozásában - szögezte le Szijjártó Péter.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az új művelet tekintetében csak olyan politikai döntés születhessen, amely szerint amennyiben az a migrációt támogató hatásokkal járna, azt azonnal le lehessen állítani, a hajókat a térségből azonnal ki lehessen vonni - húzta alá. Ennek elérése érdekében több esetben kellett vétót kilátásba helyezni - tette hozzá a miniszter.

A Facebook-oldalán azt írta, hogy "a Külügyek Tanácsának mai ülésen több esetben is vétót kellett kilátásba helyeznünk. Végül az osztrákokkal és az olaszokkal közösen sikerült elérnünk, hogy ne lehessen olyan Líbiával kapcsolatos műveletet indítani a Földközi-tengeren, amely erősítheti a migrációs folyamatokat Észak-Afrikában. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a művelettel kapcsolatos döntésekből a tagállamokat ne zárják ki, a döntést a tagállamok kezébe adják."

Magyarország ragaszkodik ahhoz is, hogy a művelet leállításához szükséges javaslattételből a tagállamokat ne zárják ki, a döntést a tagállamok kezébe adják - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
Elmondta, hogy a művelet indítását még számos, hosszú tartalmi vita előzi meg. Azt azonban egyértelműen sikerült elérni, hogy amennyiben migrációt ösztönző hatások lépnének fel, a hajókat ki lehessen vonni. Valamint sikerült megakadályozni, hogy kivegyék a tagállamok kezéből a döntési jogot - közölte.

Az Európai Unió Afrika-stratégiájával összefügésben hangsúlyozta: abban kell támogatni az afrikai országokat, hogy az egyre növekvő lakosságukat otthon tudják tartani. Magyarország nem fogadja el azt, hogy "kivédhetetlen és elkerülhetetlen" lenne százezrek, vagy akár milliók Európába áramlása az afrikai népességnövekedés miatt.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja (b-j) az európai uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2020. február 17-én.Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Úgy gondoljuk, hogy az afrikai országok népességmegtartó erejét kell ösztönözni. Ehhez beruházásokra, technológiai segítségnyújtásra és képzésekre van szükség" - fogalmazott.
Magyarország a feladatokból afrikai diákok számára évente 900 ösztöndíjas hely biztosításával, 80 millió eurónyi (26,4 milliárd forint) kötöttsegély hitelprogrammal veszi ki a részét, valamin egyetlen év leforgása alatt megötszörözte, 7 milliárd forint fölé növelte az afrikai országoknak nyújtott technológiai segítségnyújtás mértékét - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

A líbiai helyzet áttekintése mellett a Közel-Keleten, a Száhel-övezetben, Venezuelában és a Nyugat-Balkánon kialakult helyzet, valamint az Afrikai Unióval és Indiával fennálló kapcsolatok kérdései állnak az Európai Unió külügyminiszereinek hétfői brüsszeli tanácskozásának középpontjában.