Országos kampányt indít a kapcsolati erőszak áldozatainak védelmében az Ökumenikus Segélyszervezet. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy van hová fordulniuk a bántalmazottaknak - mondta Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A segélyszervezet kampányát az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával indítja, "A szeretet nem árt" jelmondattal, amellyel azt akarják üzeni, hogy semmi nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot egy kapcsolatban.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is azt hangoztatta, hogy a kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan, ugyanakkor ha valaki áldozattá vált, annak tudnia kell, hogy van segítség, van hová fordulnia. 

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszél a "Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?" címmel a kapcsolati erőszak ellen, az Ökumenikus Segélyszervezet által indított országos kampány sajtótájékoztatóján a budapesti ProSit bisztróbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár szerint a kapcsolati erőszakot nem lehet aktuálpolitikai kérdéssé tenni, továbbá nem elég csak a tragédiákról beszélni, hanem azt is be kell mutatni, hányan dolgoznak az ellátórendszerben, hol kérhető segítség.

Mindannyian a jelzőrendszer tagjai vagyunk, mert senki nem nézheti tétlenül, ha kapcsolati bántalmazást lát. Azt országban mindig van egy üres hely, ahol be tudnak fogadni egy krízishelyzetben lévő családot - tette hozzá Novák Katalin.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélget a kampány sajtótájékoztatóján a budapesti ProSit bisztróban.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as telefonszámán éjjel-nappal kérhető segítség. A szolgálat támogatását négyszeresére, 202,5 millió forintra emelték - mondta az államtitkár. Ismertetése szerint 2010 és 2019 között jelentősen nőtt azon intézmények száma, amelyek a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkoznak.

Novák Katalin beszél a "Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?" címmel a kapcsolati erőszak ellen, az Ökumenikus Segélyszervezet által indított országos kampány sajtótájékoztatóján.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"A krízisközpontok száma ez idő alatt 12-ről 20-ra, az úgynevezett félutasházaké 4-ről 21-re, a titkos menedékházaké egyről 8-ra nőtt. Új ellátási formaként hét kríziskezelő ambulanciát is létrehoztak, és több ezer szakembert képeztek - mondtta Novák Katalin, aki közölte: 2010 és 2019 között 11 ezernél több embernek segített a kapcsolati erőszak áldozatainak támogatására specializálódott ellátórendszer. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nyitottak bármely jogszabályi szigorításra, ha szükség van rá. A területet jól ismerő szakemberek javaslatai alapján már készítettek egy jogszabálycsomagot, amellyel a jövőben hatékonyabbá tudják tenni a kapcsolati erőszakkal szembeni fellépést. 

Rácsok Balázs szakértő, Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Iszak Eszter műsorvezető, önkéntes, Lehel László, a szervezet elnöke és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélget a sajtótájékoztatón.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gáncs Kristóf hozzátette: hogy a kampány a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is nyújt az aszeretetnemart.hu oldalon elérhető információkkal és online tanácsadással.

Rácsok Balázs a segélyszervezet szociális igazgatója szerint az elmúlt hónapok tragédiái intő jelek, ezért tovább kell fejleszteni az ellátást, a jogszabályokat szigorítani kell, és további képzésekre is szükség van. Úgy vélte, elérhető, rugalmas szolgáltatások kellenek, és azt is biztosítani kell, hogy a bántalmazott anonimitásban maradhasson, amíg akar, ezért működtetnek online vagy telefonos tanácsadást is.

Novák Katalin a kapcsolati erőszak ellen indított országos kampány interaktív plakátjánál a Móricz Zsigmond körtéren lévő villamosmegállóban.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A sajtótájékoztatón a budapesti Móricz Zsigmond körtér egyik villamosmegállójában bemutattak egy interaktív köztéri plakátot is, amely azzal a kérdéssel igyekszik elgondolkoztatni a járókelőket, hogy "Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?".