Milliókat csalt ki emberektől egy magyar férfi piramisjátékkal

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy férfival szemben, akik piramisjátéknak minősülő pénzbefizetési rendszert épített ki. Egy idő után nem tudta mozgatni a szálakat, mert új tagok nem csatlakoztak a csaló hálózatához.
Vágólapra másolva!

A férfi egy, az Egyesült Királyságban bejegyzett gazdasági társaság tagjaként és ügyvezetőjeként budapesti székhellyel alapított meg és irányított egy magyar céget. A vádirat szerint

2012-2014 között olyan, piramisszerűen felépülő, pénzbefizetésen és szétosztáson alapuló rendszert alakított ki, amelyben a csatlakozni kívánó résztvevőktől pénzt gyűjtött.

Azt ígérte a tagoknak, hogy meghatározott összegek befizetésével, és mások beszervezésével, a cég leányvállalatain keresztül

rendkívül kedvező feltételeket biztosító, lényegében lízing-konstrukcióval vásárolhatnak ingatlant, vagy válthatják ki meglévő hitelüket.

A rendszer felépítéséből és elvéből adódott, hogy a tagok a befizetésekből gyűjtötték össze ingatlanügyletek önrészét. Mivel külső befektető nem volt, csak a folyamatos, 200 százalékos tagbeszervezéssel lehetett volna a piramis alsó szintjén lévők igényeit kielégíteni. A résztvevőket az interneten, közvetítők és szervezők bevonásával Budapesten és más magyar városokban tartott előadásokon, webkonferencián keresztül, illetve személyesen szervezte be a csaló.

A piramisjátékban több, mint 1500 ember vett részt. Volt, aki csak 15 ezer forintot, de olyan is, aki több milliót fizetett be a férfi kizárólagos rendelkezése alatt álló bankszámlájára.

A pénzről, a kifizetésekről, utalásokról a férfi döntött. A piramisjáték csúcsán álló szervező, bár erre hivatkozott, a rendszer működtetéséhez szükséges külső tőkét nem vonta be.

A rendszer finanszírozása egyébként egy potenciális befektetőnek gazdasági előnyt eleve nem biztosított volna.

A szervezet bevétele kizárólag abból állt, amit a résztvevők befizetettek. A rendszer működése további, új tagok befizetésének hiányában ahhoz vezetett, hogy a résztvevők az esetek jelentős részében nem juthattak a várt anyagi előnyhöz - olvasható a Fővárosi Főügyészség Origónak küldött közleményében, amelyben az áll, hogy a férfival szemben piramisjáték szervezése miatt már benyújtották a vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.