Újabb kiszivárgott hangfelvétel a Jobbikban: Jakab Péter elnök puccskísérletről beszél

Szávay István jobbikos képviselő, Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője
Vágólapra másolva!
Hátba szúrások, Szávay-klán, és létező belső pártharcok - nyilvánosságra került Jakab Péter paranoid hangulatú kongresszusi beszéde, amelyben elismerte, Szávay Istvánék valóban megpróbálták megpuccsolni őt és csapatát. Újabb belső hangfelvétel került ki a Jobbikból. 
Vágólapra másolva!

Egy közel nyolc perces hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Jakab Péter feltehetően jobbikos politikusok előtt beszél - írja a Magyar Nemzet. Minden bizonnyal a párt január 25-i tisztújító kongresszusán hangzott el a beszéd.

Leszámolások

A Jobbik elnöke a felszólalásában egyszerre buzdít a párton belüli összetartásra, és támadja a párt belső ellenzékét, Szávay István körét. Mondanivalója elején elismerte, hogy a tavaly őszi választmányi ülésen

ellenfelei megpuccsolták.

"22 bátor harcos titokban a hátamba szúrta a kést" - mondta, utalva arra, hogy korábban többen nem fogadták el elnökjelölti feltételeit. Úgy látja, az előző elnökség tagjai nem bíznak benne, és kevéssel a tisztújítás előtt, a megkérdezése nélkül kivették a kezéből a vétójogot az alelnök-jelölésre. "A leköszönő elnökség, Stummer János, Bana Tibor, Gyüre Csaba, Szabó Gábor, Sneider Tamás úgy döntött, hogy a vétó jogának lehetőségét kiveszi a Jobbik leendő elnökének a kezéből" - nevezte meg, kikről is van szó. Ennek ellenére Jakab a különböző párttalálkozókon hangot adott annak, kiket nem szeretne látni az új elnökségben. Információink szerint a pártgyűlést megelőző országos választmányi ülésen leszögezte például, hogy nem szeretne Bana Tiborral közösen dolgozni.

Hogy ki az a 22 politikus, aki ellent mondott neki tavaly ősszel? Ezt Jakab sem tudja pontosan megmondani, de szavaiból az tűnik ki, hogy a "Szávay-klánról" van szó. A mai napig nem tudom, ki volt ez a 22 bátor. Lehet, hogy Szávay István már tudja. Minden úgy alakult azon a választmányon, ahogy ő tervezte. Talán a Szávay-klán egyik bizalmasa, a Jobbik sajtófőnöke, Burik Anett tudja. Ő az elmúlt időszakban kijelentette, hogy ha nem ő marad a sajtófőnök, minden jobbikos belső információt átad a Fidesznek, mert olyan fideszes kapcsolatai vannak, hogy tárt karokkal várják – mondta indulatosan a pártelnök a felvételen. Egyébként Burik Anettet azóta elbocsátották a párttól" - tette hozzá. Portálunk számolt be róla, hogy Burik Anett korábbi sajtófőnököt nem sokkal a kongresszus után azonnali hatállyal bocsátották el a párt frakciójától.

Puccs, belső harcok, leszámolások: Szávay István volt képviselő és Jakab Péter pártelnök harca a tisztújítás után sem csillapodott Forrás: MTI/Kovács Tamás, Illyés Tibor

Jakab pár mondattal később azt is mondta, sejti, kik lesznek azok, akik a hátába fogják szúrni a kést. Ezután felolvasott egy névsort, akik szerinte egészen biztosan nem fogják ezt megtenni: Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs, Balassa Péter, Dudás Róbert, Lukács László, Nunkovics Tibor, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel.

"Sajnos a támogatásomról kell biztosítanom azokat is, akikkel nem szeretnék együtt dolgozni az elnökségben" - húzta alá Jakab, majd név szerint felsorolta, kikkel nem akar együtt dolgozni a jövőben. Stummer János, Bencsik János, Gyüre Csaba, Varga-Damm Andrea, Fazakas Attila - így hangzott a lista. Jakab Pintér Tamás, dunaújvárosi polgármester nevét is említette, abban az összefüggésben, hogy neki inkább az általa irányított városra kellene koncentrálnia. Beszéde végén a Jobbik elnöke azzal vádolta meg "Szávay Istvánt és HÖOK-os bandáját", ha rajtuk múlna, végignéznék Jobbik halálát.

Az Origo számolt be elsőként arról, hogy a párt sorsdöntő kongresszusa előtt komoly pártharcok bontakoztak ki a Jobbikban: Jakab Péter és csapata, valamint Szávay István és köre feszült egymásnak a párton belüli pozíciókért. Mint ismert, előbbi került ki győztesen az ütközetből, ami azt jelenti, hogy a Jobbik feltételek nélkül bele fog menni a balliberális ellenzékkel való választási együttműködésbe. Ám hiába a tisztújítás, az indulatok továbbra sem csillapodtak le a szervezeten belül: pár napja is kikerült egy - Jakab kongresszusi beszédéből összevágott - hangfelvétel, igaz, az teljesen más hangvételű volt, mint a mostani.