Az ellenzéki médiumoknak nem tetszett, hogy katonák is voltak az évértékelőn. De jogosan voltak ott, mert - ahogy a miniszterelnök mondta - nem pártrendezvény volt.

Miért voltak katonák Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjén? Ezt a kérdés teszi fel az ellenzéki sajtó, Gyurcsány Ferenc pártja; a DK már a honvédelmi bizottság összehívását is kezdeményezi az ügyben. Mindkettő teljességgel érthetetlen, ezen a kérdésen ugyanis nincs mit feszegetni: az évértékelő nem párt-, hanem kormányzati és civil rendezvény volt, így nem lehet belekötni abba, hogy a miniszterelnök évértékelőjét megtisztelte a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a volt vezérkari főnökök, hiába nem tetszik ez az ellenzéki sajtónak.

Maga a miniszterelnök mondta azt az évértékelőn, hogy az nem pártesemény, mert akkor a katonák nem lehetnének ott. Idézzük a szavait, amelyben kifejezte megbecsülését a magyar honvédség felé:

Jó katonákra és jó tisztekre van szükségünk. Ezért is örülök, hogy a tiszt urak, akik itt vannak velünk, elfogadták ma a meghívásomat. Köszöntöm Önöket! Mindenki láthatja: a magyar honvédség visszatért. Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben. Legyen úgy, mint régen volt!.

Az évértékelőt immár 22. alkalommal, az 1995-ben Mádl Ferenc által alapított Magyar Polgári Együttműködési Egyesület, egy valódi civil szervezet rendezte. Az újságírók pedig kormányzati munkatársakkal kerültek kapcsolatba, hiszen a sajtót a kormányzati sajtós munkatársak szervezték, nem pártok sajtófelelősei.