Gyöngyöspatai iskolaügy: a kormány bízik a Kúria érdemi vizsgálatában

Gyöngyöspata, iskolaügy, iskola
Gyöngyöspata, 2020. január 21. Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány "eljátszotta hitelét", miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
A kormány bízik abban, hogy a Kúria áprilisi eljárásában érdemben vizsgálja majd a gyöngyöspatai iskolaügy alperesi indítványait - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Számtalan olyan indítvány volt a tankerület és az önkormányzat részéről, amelyek "szerintünk érdemben befolyásolták volna a döntést", de sem az első-, sem a másodfokú bíróság nem foglalkozott velük érdemben - jelentette ki Rétvári Bence. Hozzátette: talán a legfontosabb indítvány az volt, hogy

azokat a diákokat, akik a bíróság szerint alacsonyabb minőségű képzésben részesültek, oktatással, képzéssel segítsék.

Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt 2020. január 21-én. Forrás: MTI/Komka Péter

Úgy fogalmazott: abban bízunk, hogy a Kúriának most áprilisban kezdődő vizsgálata ezeket érdemben megnézni, átvizsgálja, és dönt, hogy valóban ezek kellő mértékben kerültek megvizsgálásra, vagy nem (...) az első- és másodfokú bírósági eljárás során.

Rétvári Bence üdvözölte, hogy a Kúria nem az ősszel, hanem soron kívül, várhatóan áprilisban elbírálja a gyöngyöspatai ügyet. Az ügy elhúzódása és a Soros György szervezetei által gerjesztett feszültség nem használt volna a településen élőknek - mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a tavaszi tárgyalás azért is jó hír, mert a kérdésben nemzeti konzultáció is indul.

Beszélt arról is, hogy az alperesi indítványokkal a bíróságok eddig nem foglalkoztak, azokat a bizonyítási eljárás során és az ítéletek indoklásánál figyelmen kívül hagyták. Ilyen volt például

a magas igazolatlan hiányzású diákok jogsérelmének megítélése, az okozott kár mértékének megalapozása,

és nem volt részletekbe menő bizonyítási eljárás arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan keletkezett kára a volt diákoknak - fűzte hozzá.

Mint mondta, nem vizsgálták kellő mértékben azt sem, hogy az iskolába járás egyszerre jog és kötelezettség. Fény derülhet a Kúria döntése nyomán arra is, hogyan ítélhettek meg 100 milliós összeget, amikor az iskolában zajló oktatás megfelelt az oktatási jogszabályokban, és a Nemzeti alaptantervben megfogalmazott követelményeknek - jegyezte meg Rétvári Bence.

Az államtitkár elmondta, reményeik szerint a vizsgálat kitér majd arra is:

hogyan fordulhatott elő az, hogy a fél évig Kanadában tartózkodó volt diáknak ezen időtartamra is megítéltek kártérítést.

Indítványozták azt is, hogy a bíróság ne készpénzben, hanem ingyenes oktatás, képzés formájában állapítsa meg a kártérítést. Többlet erőfeszítést is szívesen vállalunk, hogy (...) személyre szabott képzések formájában kapják meg azt, ami a bíróság döntése szerint korábban a képzések időtartama alatt nem történt meg - jelezte Rétvári Bence.

Úgy vélte, az ügy a Soros György-féle alapítványok számára csak ürügy, hiszen ugyanolyan sémát követnek, mint más témákban: minél nagyobb politikai botrányt akarnak kelteni és minél nagyobb kártérítést próbálnak az államtól kicsikarni. Jól láthatóan nem a cigány embereket elkötelezetten, hosszú távon segítő szervezetekről van szó - mondta.

Az államtitkár szerint szinte biztos, hogy ezek a szervezetek nem fognak addig nyugodni, míg valamilyen nemzetközi bírói fórum elé nem tudják majd vinni az ügyet.