Utcára tenné Niedermüller Péter a gyerekeket segítő Országos Gyermekvédő Ligát

Vágólapra másolva!
Tizennégy civil szervezetet rakna ki eddigi otthonából, az erzsébetvárosi művelődési házból a DK-s vezetésű önkormányzat - ez derül ki a kerület hivatalos honlapján közzétett előterjesztésből. A kérdést szerdai reggeli ülésén veheti napirendre a balliberális képviselő-testület, a helyiek már most háborognak a tervezett intézkedés miatt. 
Vágólapra másolva!

Még az előző városvezetés döntött arról, hogy melyik civil szervezetek használhatják otthonukként a Wesselényi utcai művelődési házat. Bár kampányában Niedermüller Péter azt ígérte, hogy a civilknek nem eshet bántódásuk, pár hónappal a választás után nem így alakultak a dolgok.

Civil-szelektálás DK módra

Szücs Balázs, párbeszédes alpolgármester erőterjesztéséből ugyanis az derült ki, hogy május 31-ei kezdettel rekordszámú helyi civil szervezet székhelyhasználati hozzájárulását vonná meg az önkormányzat. Az erzsebetvaros.hu-ra feltöltött előterjesztés szerint az alábbiak a veszélyeztetett szervezetek:

  1. A.C.Zrínyi Szabadidő Sport és Kulturális Egyesület
  2. ÁG Alapítvány "törlés alatt"
  3. Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaság
  4. Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége
  5. Erzsébetvárosi Egészségvédő Egyesület
  6. Erzsébetvárosi Hagyományápoló, Városvédő, -fejlesztő Kulturális Egyesület
  7. Erzsébetvárosiak Klubja
  8. Kapcsolat Alapítvány
  9. Kisebbségi Közösségek Egyesülete
  10. Kiút Szociális és Mentalhigiénés Egyesület
  11. Madách- Sétány Egyesület "törlés alatt"
  12. Morvay Károly Nóta- és Dalkör Egyesület
  13. Országos Gyermekvédő Liga
  14. VII. kerületi Erzsébetvárosi Polgárőrség "felszámolás alatt"

Az önkormányzat azzal indokolja a lépés szükségességét, hogy több szervezet is felszámolási eljárás vagy törlési eljárás alatt áll. Ezt még a Szücs által beterjesztett dokumentum sem támasztja alá, hiszen csupán hárman kaptak ilyen jelzőt a tizennégyből. Egyúttal nehezen értehető, hogy például

a gyerekek támogatását célul kitűző Országos Gyermekvédő Liga miért került fel Niedermüllerék tiltólistájára.

A kérdés várhatóan napirendre fog kerülni a balliberális többségű képviselő-testület szerdai ülésén, a civilek előre aggódnak a döntés miatt. Egyikük Szücs Facebook-oldalára küldött terjedelmes írással üzent a testületi előtt. "A civil törvény értelmében is egyértelműen civil szervezetnek számító, helyi civil, pártpolitikától független egyesületeket miért kell kirekeszteni a kerület életéből, elnyomni, eltaposni, háttérbe szorítani, marginalizálni?" - tette fel a kérdést.

Tizennégy civil szervezetet rakna ki a helyi művelődési házból Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere Forrás: Facebook