Megszólal a vezető jobbikos politikusnő, akivel az új pártelnök nem akar együtt dolgozni

Vágólapra másolva!
"Meglehetősen érzelmes ember vagyok. Miért ne érintett volna rosszul?!" - ezt mondta az Origónak Varga-Damm Andrea, akit egy nyilvánosságra került hangvelvétel szerint Jakab Péter "megvétózott" a tisztújító kongresszuson. A jobbikos politikus úgy látja, nincsenek a szervezetben harcok, és nem érti, a pártelnök miért beszélt Szávay-klánról. Mint szavaiból kiderült, nehezen viseli, hogy belső, titokban rögzített hangfelvételek látnak napvilágot. 
Vágólapra másolva!

"Mi lenne róla a véleményem?" - kérdésre kérdéssel válaszolt Varga-Damm Andrea, miután sikerült telefonon elérnünk őt a jobbikos szivárogtatásokkal kapcsolatban, később azonban kézzelfogható válaszokat is adott portálunknak.

Mint ismert, hétfőn egy közel nyolc perces hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Jakab Péter feltehetően a tisztújító kongresszuson a párt belső erőviszonyairól, küzdelmeiről és a szervezetet behálózó "Szávay-klánról" beszél. A Gyurcsány Ferenc pártjával szövetséget kereső‎ új Jobbik-elnök mondandója egyik pontján felsorolta azokat a politikusokat, akikkel nem szívesen dolgozna együtt az új elnökségben. Közöttük volt az alelnökségért harcba szálló Varga-Damm is, akit többek között a beszéd nyilvánosságra kerülésének apropóján kerestünk meg.

Borzasztóak a szivárogtatások

"Rosszul vagyok attól, ha bárhonnan bármilyen felvétel belső körből kikerül. Elég fegyelmezett ember vagyok, és erőteljesen képviselem a közösségem érdekeit. El tudja képzelni, mennyire rosszul viselem azt, hogy nyilvánosságra kerültek titokban készített felvételek. Tehát a véleményem az, hogy borzalmas, ami történik"

- reflektált a politikus képviselőtársának, Z. Kárpát Dánielnek, a párt alelnökének az Azonnalinak adott nyilatkozatára, miszerint további belső felvételek felbukkanására lehet számítani. Arra a kérdésünkre, hogyan érintette, hogy Jakab Péter azok közé a politikusok közé sorolta, akikben nem bízik meg teljesen, úgy felelt, hogy rosszul.

"Nézze, én azt gondolom, hogy ez mindenkit rosszul érintene. Ha valaki azt mondaná, hogy ez nem érinti rosszul, akkor az nem is ember, az valószínűleg egy robot.

Én egy meglehetősen érzelmes ember vagyok. Miért ne érintett volna rosszul?!"

Hozzátette ugyanakkor, ha ezen megsértődne, akkor már most ott kellene hagynia a politikai porondot.

"A Szávay-klánról"

Varga-Damm úgy értékelte a kiszivárgott beszédnek a rá vonatkozó részét, hogy azt nem teljesen érti, szerinte Jakab "egész egyszerűen hozzácsapta" egy olyan csapathoz, amely nem is létezik. "Kvázi, ilyen Szávay-klánnak nevezett csapat nem létezik" - szögezte le. A beszélgetés során később hozzátette, nem gondolná, hogy létezett volna olyan párton belüli csoportosulás, amelyet Szávay István vezetett, vagy az ő érdekében szerveződött volna. "Kikerült a parlamentből, és nem volt vezető tisztségviselő" - magyarázta Varga-Damm, miért nem lehetett Szávay egy párton belüli szerveződés feje.

Szerettük volna megtudni tőle, egyetért-e Jakabnak azzal a törekvésével, miszerint ki kell venni a "Szávay-klán és HÖK-ös bandájának" kezéből az irányítást, azt mondta, nem is érti a kijelentést, hiszen eddig sem volt semmi a kezükben. "Ugyanis a mostani elnökségből vannak olyan tagok, akik eddig is (és most is) azok voltak. Tehát akkor ők már biztosan nem voltak semmilyen más bandának a tagjai, és velük tud továbbra is elnökként dolgozni. Ezt nem nagyon értettem, tehát azért mondom, hogy ezt inkább tőle kellene megkérdezni" - indokolt.

Ezzel Varga-Damm szembement Jakabbal,

aki többször is arról beszélt, hogy egymással versengő csoportosulások jöttek létre a szevezetben.

Varga-Damm Andrea, a párt parlamenti képviselője (j) Jobbik-zászlót tart a kezében Forrás: Facebook

A beszélgetésen során többször megismételte, nem volt tudomása párton belüli súrlódásokról, és nem tapasztalt ilyen jelenséget. Ezt részint azzal magyarázta, hogy sosem volt tagja az elnökségnek, kérdésünkre válaszolva pedig azt is kifejtette, a párt frakciójában sem észlelt összezörrenéseket. "Lehet, hogy Jakab Péter tapasztalt ilyet, de én nem. Én nem tapasztaltam ilyet." - zárta rövidre.

Arra a felvetésünkre, hogy akkor ezek szerint a két, szervezeten belüli csapatról beszélő Jakab nem mondott igazat, Varga-Damm úgy felelt, véleménye mindenkinek mindenkiről lehet. "Ő akkor azt gondolta, hogy velem és másokkal nem szeretne az elnökségben együtt dolgozni. Ehhez neki megvan a joga" - próbálta áthidalni az ellentmondást a jobbikos politikus, aki továbbra sem tudja, miért mondott rá nemet az új pártelnök.

"Hát ez az, amit tőle kellene megkérdezni, én ezt nem tudom. Soha nem volt köztünk semmiféle vita, vagy olyan nézeteltérés, ami bármilyen munkához kötődött volna. Sőt, nagyon is harmonikusan dolgoztunk együtt, amikor éppen együtt tettük a dolgunkat. Én mindig is segítettem, és ezután is segíteni fogom őt. Nem tudom, miért érezte úgy, hogy engem is meg kell említeni." - mondta Varga-Damm, hozzátéve, hogy gördülékenyen fog tudni együtt dolgozni az őt "megvétózó" új elnökkel. "Hát még jó, hogy együtt fogunk dolgozni" - ismételgette.

A Sneider Tamás-féle elnökség működésére kitérve azt mondta, hogy

önállóan tudott működni.

"Jaj, dehogyis. Ahol én ott vagyok, az nem haldokolhat" - ezzel zárta a beszélgetést Varga-Damm, akit búcsúzóul arra kértünk, elemezze Jakabnak azt a mondatát, miszerint nem fogja ennek a pártnak a halálát végignézni.