14 százalékkal nő a szociális szférában dolgozók fizetése

Vágólapra másolva!
Tizennégy százalékkal nő január elsejei hatállyal a szociális szférában dolgozók fizetése – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ismertette: a 14 százalékos béremelés tartalmazza a minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelését, ezenfelül további 6 százalékkal emelkedik a szociális ágazat dolgozóinak a fizetése.

Az intézkedés

84 ezer állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményben dolgozó embert érint,

átlagosan 30 ezer forinttal nő a bruttó bérük.

A miniszter hozzátette: a dolgozók februárban már az emelt összegű minimálbér és a garantált bérminimum-emelés miatti magasabb összeget kaptak kézhez. Márciusban pedig a január hónapra járó, az ágazati emelés miatti különbözetet és a február hónapra járó illetményt egyidejűleg kapják meg a dolgozók. Míg a legalacsonyabb illetmény az ágazatban 2019-ben 155 ezer forint volt, idén már közel 177 ezer forint, a legmagasabb pedig 415 ezer forintról 473 ezer forintra emelkedik.

A tárcavezető kitért arra: a korábbi és a mostani béremelésekkel a kormány az elmúlt 10 évben megduplázta a szociális szférában dolgozók bérét.