Két kérdés szerepel majd a nemzeti konzultáción a börtönbizniszről - videó

2020.02.19. 10:16

Két kérdés vonatkozik majd a börtönbizniszre a nemzeti konzultáció kérdőívén - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

Dömötör Csaba a kormány közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta, ez a téma azért került be a nemzeti konzultációba, mert elítélt bűnözők eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, és ez csak eddig 8,5 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek. Hozzátette, a kormány azt a kérdést teszi fel: támogatják vagy ellenzik a magyarok az ilyen kártérítési perek lehetőségét?

Az államtitkár felhívta a figyelmet: a börtönbiznisz másik fontos vonatkozása, hogy a megítélt kártérítési pénzeknek csak egy kis része jut el a bűncselekmények áldozataihoz. Közölte, azt a kérdést is felteszik, hogy az ilyen kártérítési pénzeket az elítéltek kapják meg, vagy biztosítani kell, hogy az áldozatokhoz jusson el.Dömötör Csaba azt mondta, a kormánynak van álláspontja ezekben a kérdésekben, de a külföldről pénzelt szervezetek mást képviselnek, ezért is tartják fontosnak, hogy minél többen elmondják a véleményüket. Jelezte, mostantól kezdve témakörönként ismertetik a nemzeti konzultáció kérdéseit, a további kérdésekkel a napokban jelentkeznek.