Tüntetést tart a PestiSrácok.hu szerkesztősége csütörtökön ötkor a Google budapesti irodája előtt, mivel a technológiai óráscég mindenféle indoklás nélkül törölte a portál YouTube-csatornáját. Huth Gergely, a Pestisrácok.hu főszerkesztője az Origónak azt mondta, hogy nem szabad hagyni, hogy a technológiai óriások semmibe vegyék a magyar törvényeket.

Ha most nem fékezzük meg a Google-t és a Facebookot, ők fogják eldönteni a 2022-es választást - mondta Huth Gergely az Origónak annak kapcsán, hogy a Google minden indoklás nélkül törölte a PestiSrácok.hu új YouTube-csatornáját. A portál főszerkesztője közölte, hogy a csütörtök délután öt órára meghirdetett tüntetésnek az a célja, hogy elérjék, hogy az előbb említett óriáscégekre a magyar törvények vonatkozzanak, és azokat tartsák is be. Emlékeztetett arra is, hogy nemcsak a YouTube-csatornájukat, hanem az ehhez tartozó Google-fiókokat is törölték, ami szintén nagyon súlyos károkat okoz. 

Huth Gergely elmondta, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések a jogászokkal, és bízik benne, hogy a csatornatörlés kapcsán majd egy precedensértékű per keretében tudják majd bizonyítani az igazukat. Úgy látja, hogy  egyértelműen politikai indokok alapján született meg a törlésről szóló döntés, amit az is bizonyít, hogy Bíró Pál, a Google magyarországi vezére több levelezési kör után arra hivatkozott, hogy Amerikában döntöttek a törlésről, és nem tud semmit tenni az ügyben.  Huth bízik benne, hogy a csütörtöki tüntetésen meg tudják mutatni, hogy fel lehet lépni a „Google-Gulággal és a kibersztálinizmussal szemben".

Huth Gergely emlékeztetett, hogy a PS csatornáját arra hivatkozva törölték, hogy a belső levelezésben, tehát a nem publikus részben a Google pornográf tartalmat talált. Miután az esetet tisztáztuk, a Google magyarországi képviselője megerősítette, hogy nem követtünk el bűncselekményt. Ezt követően mégis törölték az újonnan indított csatornánkat is.

Ők lesznek a felszólalók

Csütörtökön 17 órától tartják a tüntetést az Árpád fejedelem útja 26-28., a Google-székház (Óbuda Gate Irodaház) Dara utcai bejáratánál. 

Ne hagyjuk, hogy a Google és más technológiai óriások semmibe vegyék a magyar törvényeket, és politikai- vagy bármi más alapon diszkriminálják a nekik nem tetsző felhasználókat! Ne hagyjuk, hogy semmibe vegyék Alaptörvényünk szólás- és sajtószabadságot védő rendelkezéseit! Ne hagyjuk, hogy beleszóljanak a szabad választásokba! Emeljük fel szavunkat, amíg nem késő! - mondta Huth Gergely.

A tüntetésen felszólal: Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Jurák Kata, a PestiSrácok.hu főmunkatársa, Vajda Miklós, a Karc FM törzshallgatóinak doyenje, Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója és Huth Gergely, annak főszerkesztője + 1 meglepetés vendég! Műsorvezető: Vincze Emília. A szabadságharcos hangulatról pedig Varga Miklós énekes gondoskodik majd.