Drónfelvételen a hajdúsámsoni kutyatömegsír - videó

2020.02.19. 15:28

A hajdúsámsoni horrorerdőben rengeteg kutya tetemét találták meg az állatvédők egy tömegsírban. A helyiek csak találgatni tudnak, ki tehette ezt az állatokkal, azt viszont már értik, hogy miért nem került elő egyetlen elkóborolt kutya sem – írja a Ripost.

Már horrorerdőnek hívják azt a hajdúsámsoni területet, ahol a hétvégén több száz agyonvert kutya maradványait találtak meg  a Speciális Állatmentő Egység és az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársai. A kisváros lakói azt találgatják, kik gyilkolhatták le a kutyákat, és miért ásták el éppen ide – írja a Ripost

Az elsődleges orvosi vélemény szerint a kutyákat agyonverték.

Kodolányi Endre, az Állatvédőrség elnöke a lapnak elmondta, hogy őket is sokkolta a látvány. 
Először csak azt lehetett tudni, hogy a környéken sorra eltűnnek a kutyusok, amik nem kerültek elő többé. Kaptunk egy fülest, ami elvezetett minket a falu szélére. Beljebb mentünk, és egy félig kiásott gödröt találtunk, ezt valószínűleg géppel ásták ki. A tetején láttunk állati maradványokat, amik kilógtak a földből. Mint egy horrorfilmben! Néhány maradványt kiemeltünk a földből, hogy megnézzük, mi történhetett velük. A szakértő szerint néhány napos tetemek lehettek. Az állatok pofája és orra véres volt, amiből arra következtetünk, hogy az állatokat agyonverték. Ez alatt találtunk még zsákokat, amikben szintén tetemek voltak, illetve csontok. Miután tovább sétáltunk a hatalmas gödrök mellett az erdőben, több csont, koponya szét volt szórva. A maradványokból arra következtettünk, hogy több száz állat tetemét hordták ide.  Találtunk egy olyan gödröt, ami hónapok vagy akár évek óta be volt temetve, ez is tele volt maradványokkal – mondta.

Eközben drónfelvétel készült a kutyatömegsírról:

A helyiek arról beszélnek, hogy a városi menhelyről hozták-e ide a tetemeket, de senki sem tud biztosat.  Az állatok többsége valószínűleg otthonról kóborolt el. A helyiek többször is arra panaszkodtak, hogy a csavargó állatok el is tűntek, és soha többé nem mennek haza. 

Az állatvédők feljelentést tettek a rendőrségen. Ha elfogják, aki agyonverte az állatokat, állatkínzás miatt börtönbe kerülhet.

Antal Szabolcs, Hajdúnánás kormánypárti polgármestere a Ripostnak azt mondta, ő is nagyon megdöbbent a tömegsír hallatán. A hajdúsámsoniak szerint a horrorerdőnek az a része, ahol a kutyákat megtalálták, az önkormányzaté, a polgármester viszont azt mondja, az államé. 

Nálunk senki sem tudott az esetről. Belső vizsgálatot indítok, hogy ki tudhatott a gödrökről 

– tette hozzá a polgármester. A helyiek a sintért gyanúsítják, akit már ki is hallgatott a rendőrség. 

7 olyan tetemet, ami egyben volt, elküldtünk vizsgálatra, a többit és a csontokat pedig elszállíttattuk az állatifehérje-feldolgozó üzembe, hogy ártalmatlanítsák. A gödröket eltüntetjük és figyelmeztető, tiltó táblákat teszünk ki" 

- mondta a polgármester.

A Ripost próbálta elérni a helyi sintért, de nem jártak sikerrel.