A Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat több mint 100 millió forintot szedne be a tavaly januárban leégett Ráday utcai református kollégium újjáépítése után - ezzel indokolja a Fidesz, hogy a kiemelten közérdekű beruházásokat és építkezéseket kivonnák az önkormányzatok fennhatósága alól.

A kormánypártok azt javasolják, hogy mentesüljön a közterület-használati díj megfizetése alól a közérdekű, központi költségvetésből megvalósuló építési beruházások egy szűk köre. A törvényjavaslat benyújtását az indokolja, hogy a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat több mint 100 millió forintot szedne be a tavaly januárban leégett Ráday utcai református kollégium újjáépítése után- indokolja az előterjesztést a Fidesz a közleményében. Az építkezés a tragédia miatt szükséges, ezért nyilvánvalóan nem egy tervezett önkormányzati bevételről van szó - hangsúlyozzák.

A Fidesz-közlemény felidézi, hogy a tűzben egy ember meghalt, a kár óriási volt. Az újjáépítés kisebb-nagyobb adományokból, állami támogatásból végre elkezdődhetett. A javasolt díjmentességre még a közérdekű cél megvalósítását szolgáló beruházások esetében is csak a lehető legszűkebb, az építési munkálatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen mértékben, időtartamban és területre korlátozottan kerülhet sor- írják.

Szerdán derült ki, hogy a kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított építkezések esetében a megvalósító „díjmentesen használhatja" majd az építkezés környékén található önkormányzati közterületeket. A törvénymódosító javaslatot Kocsis Máté, Böröcz László (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) terjesztette be a parlamentnek.