Veronai buszbaleset: már az ítéletet várják az áldozatok hozzátartozói

Olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona szinyei gimnázium
Verona, 2017. január 21. Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én. Az előző éjjelen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz egyelőre ismeretlen okból kisiklott, és kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. (MTI/EPA/Filippo Venezia)
Vágólapra másolva!
A hosszan elhúzódó előkészítő tárgyalások után január 24-én felgyorsultak az események a 2017-es, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset perében. A bíró bejelentette, hogy gyorsított eljárásban zárhatják le az elsőfokú tárgyalást a sofőr esetében. Már aznap felmerült, hogy helyben ítéletet mondhatnak, de Luciano Gorra ehelyett új tárgyalási napot hirdetett mára. Fél 9-kor kezdőtt a mai meghallgatás. Reggel még nem lehetett tudni, hogy a bíró döntött-e már V. János sorsáról, mindenesetre a szülők ítéletre számítottak. Dél körül viszont kiderült, hogy még nem fog ítéletet hirdetni Gorra, de nem kizárt, hogy a következő tárgyalási napon már kiderül, bűnösnek találja-e az elsőfokú vádlottat. Ha igen, a gyorsított eljárás miatt, az olasz jog szerint, legfeljebb 12 év büntetést szabhat ki rá. 
Vágólapra másolva!

Ahogy eddig sosem, a buszsofőr ezúttal sem jelent meg, az áldozatok rokonai viszont ma is a teremben ülnek a veronai bíróságon. A hozzátartozók arra számítanak, hogy nemsokára kimondja az ítéletet a bíró az elsőrendű vádlott felett, amivel lezárulhat az ügy V. János számára, legalábbis elsőfokon.

Ha a férfi fellebbezést nyújt be az ítélet ellen, másodfokra kerül az ügy, és van egy harmadfokon eljáró testület is Olaszországban.

Egyébként, ha bűnösnek találja Luciano Gorra a sofőrt, lehet, hogy már mennek is az itthon, szabadlábon védekező férfiért a magyar rendőrök, és viszik a börtönbe.

Az olasz jog szerint ugyanis az elsőfokú ítélet után elrendelhetik a büntetés megkezdését.

Ugyanakkor a per közel sem zárul majd le V. János ítéletével, hiszen nem csak egy vádlottja van. A többiek sorsáról feltehetően egy másik bíró dönt majd.

Forrás: AFP/Handout

Ma tehát perbeszédek várhatók, és talán a döntését is kihirdeti Luciano Gorra.

- mondta Szendrei Endre, az egyik halálos áldozat rokona, majd hozzátette, bíznak benne, hogy ha szükséges még egy tárgyalási nap az ítéletig, azt megint rövid határidővel tűzi majd ki a bíró. Ugyanis szeretnék, ha már kimondanák, hogy a buszsofőr bűnös, és megkapná a neki járó,

lehetőleg a maximálisan kiszabható büntetést.

Az ügyész a maximumot kérte V. Jánosra,

Tirozzi ügyvéd kiegészítő büntetésként a buszsofőr jogosítványának örökre szóló bevonását kérte.

Emellett minden eddigi hozzászóló elítélte a biztosító felháborító és bántó viselkedését.

A társaság ugyanis eddig nem fizetett a hozzátartozóknak.

A szülők korábban arról beszéltek, hogy a biztosító szerint újabb megbeszélésre lenne szükség az utalás előtt. Azt mondták, a társaság képviselője kijelentette, hogy vagy mindenkivel megállapodnak vagy senkivel és ha csak egy ember is van, aki nem fogadja el az ajánlatukat, senki sem kap pénzt. Dél körül kiderült, hogy folytatódik a per elsőfokon, ma ugyanis biztosan nem hirdeti ki az ítéletet a bíró.

Lángokba borult a diákok busza

2017. január 20-án, a 17 halálos áldozatot követelő

veronai balesetben egy magyar turistabusz gyulladt ki.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük utazott.

Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar busz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

A nyomozás során kiderült, hogy

a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán, mielőtt az egyik felüljáró pillérének csapódott volna.

Azt már korábban megírtuk, hogy

a sofőr, V. János, a vád szerint a tragédia pillanatában elaludt, mivel nem fékezett, és a kormányt sem rántotta el.

Bár felmerült, hogy nem ő vezette a buszt, valójában az autópálya kameráinak felvételein látható, ki ült a volán mögött, és mint kiderült, az első vallomásában maga is ezt mondta, később viszont már tagadta. Annak ellenére, hogy az orvosi vizsgálatok is a vádat igazolják. Eszerint

testén megtalálták a biztonsági öv nyomát, a fejsérülése pedig attól keletkezhetett, hogy ráesett az ülés fölé elhelyezett televízió.

A társa aludt, ő nem volt bekötve. Olyan sérüléseket szerzett, ami azt igazolja, hogy ő nem vezethetett.

Elhúzódó tárgyalás

A gyanúsításból hamar vád lett, 2018 októberére tárgyalóterembe került az ügy. Az áldozatok hozzátartozói mérhetetlen fájdalommal, de reménykedve léptek be a tárgyalóterem ajtaján.

Megbeszélés a 2019. március 1-jére hirdetett tárgyalási nap előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Akkor még bíztak benne, hogy hamar lezárják az ügyet.

Egyikük sem gondolta, hogy egy hosszú, bonyolult, trükkökkel teli pernek néznek elébe.

Az első napon a bíró is azt várta, ahogy a szülők is, hogy a buszsofőr megjelenik, ezért órákkal később kezdte el a tárgyalást. A második alkalomtól kezdve - ez egy 2018. decemberi nap volt - viszont már halványodott a remény, hogy valaha is eljön. Tavaly szeptemberben már senkit sem lepett meg, hogy az ügyvédje képviselte a szabadlábon védekező V. Jánost.

Az olasz jog szerint ugyanis nem köteles személyesen megjelenni, és előzetes letartóztatásba sem kerülhetett.

Ebben az épületben zajlik a per Fotó: Polyák Attila - Origo

2019 márciusában fordulat történt a veronai buszbaleset perében az olaszországi tárgyaláson. A bíró elfogadta azt az ügyészi indítványt,

amelyben több szervezettel, illetve az őket képviselőkkel bővítik azok körét, akiket meg akarnak hallgatni.

Tavasszal váratlanul megjelent a biztosítótársaság ügyvédje a tárgyaláson, és az is kiderült, hogy az ügyész miért nem foglalkozott a 2017. január 20-i, 17 halálos áldozatot követelő tragédiában érintett busztársasággal. Állítólag azt az információt kapta, hogy Magyarországon már indult ellenük eljárás, ami nem igaz. A szülők győzelemként értékelték a fordulatot.

A veronai buszbaleset perére kitűzött tárgyalóteremben 2018. október 31-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Fél évvel később az áldozatok hozzátartozói lelkileg már erősebbnek tűntek, annak ellenére, hogy olyan pólót viseltek, amelyen a balesetben elvesztett gyerekeik képei és nevei voltak. De mint kiderült, a fájdalmuk erősödött az idővel. Ezen pedig az sem enyhített,

hogy egy évvel a per megindítása után még mindig az előkészítő fázisban tartott a veronai buszbaleset ügye.

A rokonok akkor abban bíztak, hogy tanúkat hallgatnak meg a tárgyalóban, vagyis megkezdődhet a per érdemi része, de csak az időt húzta a védelem. Négy hónappal ezelőtt még arról sem esett szó, mi szerepel V. János sztárügyvédjének buszsofőrről szóló beadványában, ahogy arról sem, amit az Origo írt meg először, miszerint egy nagyon fontos dokumentum eltűnt az olasz ügyészségről. Az, amelyikben az állt, hogy

V. János betegen vezette a gimnazisták buszát.

Luciano Gorra a buszbaleset 2018. október 31-ei tárgyalási napján Fotó: Polyák Attila - Origo

Ugyanakkor némi eredményt is elértek a szülők azzal, hogy az őket támogató, autópálya-áldozatokat képviselő olasz civil szervezetet nem sikerült a védelmet ellátó sztárügyvédeknek kizáratni a perből. Emellett az olasz igazságügyi miniszter is bejelentette, hogy személyesen felügyeli a tárgyalás menetét,

mert kiemelten kezelik a magyarok buszbalesetének ügyét.

Legutóbb, január 24-én, a bíró bejelentette, hogy legalább hat évvel rövidebb büntetésre számíthat V. János, mint amit a vádirat alapján kaphatott volna, és az is eldőlt, hogy a tárgyalás már nem tart sokáig. A per márciusban folytatódik a veronai bíróságon.