Nemzeti Pedagógus Kar: Helyes az állam igyekezete a gyöngyöspatai iskolaügyben

Gyöngyöspata, iskolaügy, iskola
Gyöngyöspata, 2020. január 21. A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány "eljátszotta hitelét", miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az egyének és a társadalom érdekeit egyszerre szolgáló megoldásra van szükség a gyöngyöspatai iskolaügyben, ami a vélt, vagy valós képzésbeli hiányosságok pótlását jelenti az állam részéről - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke csütörtökön, az MTI-nek nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Horváth Péter kifejtette, a gyöngyöspatai iskolaügyben érintett tanulóknak az egyszeri pénzbeli kártérítés csak időleges könnyebbséggel járna,

a hosszú távú, valódi segítséget pedig az jelentené,

ha olyan képzettséget szerezhetnének, amellyel jó eséllyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, és így maguk tudnák előállítani saját életük szükségleteit.

A Nemzeti Pedagógus Kar vezetője helyesnek nevezte, hogy az állam megpróbál egy ilyen, a társadalom igazságérzetének megfelelő döntést elérni.

Hangsúlyozta, a Kúria felülvizsgálati eljárása ezzel egy időben lehetőséget biztosít arra is, hogy a jogbiztonságba vetett hit se csorbuljon.

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Forrás: MTI/Komka Péter

A Nat módosítása javulást hoz

Horváth Péter a Nemzeti alaptanterv (Nat) módosításáról szólva elmondta, a sajtóban megjelent tiltakozások nagyon nagy többsége egyetlen, a magyar nyelv és irodalom tantárgyat érintik, miközben a változtatások számos fontos előremutató lépést tartalmaznak, és összességében egyértelműen javulást hoznak.

Kiemelte, a Nat módosítása kimutatható tananyagcsökkentést jelent majd a tantárgyak többségénél, és ez lehetővé teheti a jelenleginél hatékonyabb tanítási módszerek megvalósítását.